Doktorand inom Arktiska forskarskolan (Ref 2.2.1-229/23)

Kiruna atmosfärs- och geofysiska observatorium (KAGO) är en del av IRF:s verksamhet och genomför långtidsobservationer, bland annat av ozonskiktet.
Inom KAGO finns mikrovågsradiometern KIMRA (Kiruna Mikrovågs RAdiometer) som utför kontinuerliga observationer av spårgaser i atmosfären kring 230 GHz.

Med fjärranalysinstrumentet KIMRA har vi tre forskningsmål
– Undersöka utvecklingen av ozonskiktet och UV strålning under årets gång
– Etablera mätning av vind och temperatur i strato-mesosfären
– Undersöka effekten av Jordens varierande magnetosfär på Zeeman splitting av syremolekyler vid 230 GHz

Doktorandens forskningsprojekt kommer att fokusera på ett eller flera av dessa forskningsmål, doktoranden förväntas också engagera sig i driften av KIMRA, vilket då kräver en beredskap för att sätta sig in i KIMRA:s teknik och mätprocedurer.

Tjänsten är en heltidsanställning under fyra år med placering på huvudkontoret i Kiruna.
Tillträde enligt överenskommelse.

IRF erbjuder en trevlig och inspirerande arbetsmiljö där man jobbar med stor frihet under eget ansvar. Den stora gruppen av studenter, doktorander och unga forskare på Rymdcampus erbjuder ett rikt socialt nätverk.

Som doktorand kommer du att ingå i ett tvärvetenskapligt sammanhang med tillhörighet till Umeå universitet, både Institution för fysik och den Arktiska forskarskolan med inriktning mot hållbar utveckling. Den arktiska forskarskolan är en del av Arktiskt centrums verksamhet där du deltar i bland annat forskarskolans kursverksamhet, seminarier, workshops och internationella samarbeten.

Information kring den Arktiska forskarskolan finns här:
https://www.umu.se/arktiskt-centrum/utbildning/arktiska-forskarskolan/

Kandidaten ska ha en Masterexamen eller likvärdigt samt ett stort intresse i atmosfärfysik och/eller geofysik.Vad avser forskarutbildning tillhör doktoranden Institutionen för fysik vid Umeå universitet, och måste alltså uppfylla kraven för antagning till denna utbildning. Information om antagningskraven till forskarutbildningen finns här:
https://www.physics.uu.se/utbildning/forskarutbildning/.

Mer information om tjänsten kan lämnas av:
Docent Uwe Raffalski, uwe.raffalski@irf.se
Docent Prof. Mathias Milz, mathias.milz@ltu.se
Docent Prof. Carol Norberg, carol.norberg@umu.se

Fackliga representanter:
Joakim Peterson, SACO-S, joakim.peterson@irf.se
Stefan Karlsson, ST, stefan.karlsson@irf.se
Sista ansökningsdag är 2023-08-21.

Ansökan ska innehålla ett CV, ett personligt brev (max en sida) som beskriver kvalifikationer, det vetenskapliga intresset samt relevanta, dessutom kopior av akademiska meriter (eller ett intyg av handledaren om när den sökande kommer att avsluta utbildningen med master eller liknande) samt kontaktuppgifter till två professionella referenser.

Välkommen med din ansökan, helst via e-post, till: registrator@irf.se
eller till:
Institutet för rymdfysik,
Registrator,Box 812,
981 28 Kiruna
Ange ref. dnr 2.2.1-229/23

Om du skickar in din ansökan via e-post och inte får en mottagningsbekräftelse inom tre dagar, vänligen kontakta registrator på tfn 0980-790 00.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är säljare:
Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt säljare av ytterligare jobbannonser.

Created by Martin Eriksson at

Last modified by Martin Eriksson at