Institutet för rymdfysik lanserar norrskensapp för Kiruna

Nu lanserar Institutet för rymdfysik (IRF) en norrskenapplikation som möjliggör för allmänheten och turister att få notifikationer i mobiltelefonen när det är norrsken över Kiruna och dess närområde. Notifikationerna levereras i realtid och indikerar att det är dags att bege sig ut för att uppleva himlafenomenet.

Vid IRF:s huvudkontor, beläget på Rymdcampus strax utanför nya Kiruna centrum, finns en norrskenskamera (firmamentkamera) som tar bilder av hela himlen i realtid. Fram tills nu har norrskensförekomsten enbart funnits tillgänglig för allmänheten via IRF:s webbplats.

Forskarna vid IRF har en unik och efterfrågad kompetens om det vackra skådespelet och de fysikaliska processerna i jordens atmosfär och jonosfär, exempelvis hur norrsken är sammankopplat med solens aktivitet. Institutet har dessutom ett nätverk av norrskenskameror avsedda för studier av norrskenet i flera dimensioner.

Norrskensforskning och observatorieverksamhet har bedrivits vid IRF sedan 1950-talet och institutet verkar för att nå ut till så många som möjligt med den forskning som bedrivs.

Människor världen över och inte minst Kirunaborna själva fascineras och intresserar sig för det vackra norrskenet. I media rapporteras det om norrsken som varit synligt på olika håll i vårt avlånga land. Som forskningsinstitut med unik kunskap om norrsken har vi ett uppdrag att samverka med samhället, näringslivet och turistbranschen och jag är övertygad om att IRF:s norrskensapp kommer att vara till stor glädje för många människor ”, säger Olle Norberg, generaldirektör vid IRF.

Lanseringen består av en första version på engelska av IRF:s norrskensapplikation ”IRF Aurora Alert”.

Applikationen, som kommer att fortsätta att utvecklas, finns tillgänglig för iPhone (på App Store) och Android (på Google Play).

App Store: https://apps.apple.com/se/app/irf-aurora-alert/id6466981930

Google Play: https://play.google.com/store/apps/details?id=se.irf.irfAuroraAlert

Mer information
IRF:s norrskenskamera (firmamentkamera) i Kiruna: https://www.irf.se/sv/observatorieverksamhet/firmamentkamera/

Presskontakt:
Annelie Klint Nilsson, kommunikatör, Institutet för rymdfysik
annelie.klint-nilsson@irf.se, 072- 581 33 27

 

Created by Annelie Klint Nilsson at

Last modified by Annelie Klint Nilsson at