Forskare inom rymdväder (dnr: 2.2.1-216/22)

IRF söker en forskare inom rymdväder för att koordinera IRF:s medverkan i rymdväderprojekt.

Rymdväder påverkar teknologi och människa genom fysikaliska processer med ursprung i solen och dess växelverkan med jordens magnetosfär och jonosfär. De teknologiska effekterna är välkända med påverkan på satelliter, kommunikation, navigering och elkraftdistribution.

IRF är medlem i International Space Environment Service och ansvarar för Regional Warning Center Sweden. IRF ingår också i ESA:s Space Safety Programme som en del av Geomagnetic Expert Service Centre (G-ESC).

Forskartjänsten består i första hand av projektledning och vidareutveckling av IRF:s rymdväderprodukter och medverkan i G-ESC. IRF:s rymdvädergrupp består av forskare, mjukvaruutvecklare och ingenjörer från IRF:s olika kontor. I rollen som projektledare förväntas du ta aktiv del i gruppens nationella/internationella samarbeten samt utveckla och koordinera nya samarbeten. Arbetet sker i nära samverkan med IRF:s observatorieverksamhet genom utveckling av rymdväderprodukter baserade på observatoriedata.

Kvalifikationer
Vi tror att du har relevant kunskap och erfarenhet av rymdväderverksamhet, geofysisk observatorieverksamhet, samt projektledning. Erfarenhet från ledning av rymdväderprojekt inom ESA samt koordinering av operationella rymdväderaktiviteter eller rymdväderservice är meriterande.

Den sökande ska ha god kännedom om rymdväder och doktorsexamen i fysik, matematik eller motsvarande.

Tjänsten är en tidsbegränsad anställning under sex månader på halvtid (50% av heltid) med placering i Kiruna och tillträde i september 2022. Vi tillämpar individuell lönesättning.

Mer information om tjänsten kan lämnas av:
Johan Kero, +46-980 79084, johan.kero@irf.se
Magnus Wik, +46-286 21 22, magnus.wik@.irf.se

Fackliga representanter:
Uwe Raffalski, SACO-S, +46-980-790 21, uwe.raffalski@irf.se
Stefan Karlsson, ST, +46-980-790 29, stefan.karlsson@irf.se

Sista ansökningsdag är 2022-06-09.
Ansökan ska innehålla ett CV, ett personligt brev (max en sida) med relevanta erfarenheter, kopior av akademiska meriter och kontaktuppgifter till två professionella referenser.

Välkommen med din ansökan, helst via e-post, till: registrator@irf.se
eller till:
Institutet för rymdfysik,
Registrator,
Box 812,
981 28 Kiruna

Ange ref. dnr: 2.2.1-216/22

Om du skickar in din ansökan via e-post och inte får en mottagningsbekräftelse inom tre dagar, vänligen kontakta registrator på tfn 0980-790 00.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är säljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt säljare av ytterligare jobbannonser.

Created by Martin Eriksson at

Last modified by Martin Eriksson at