Chang’e 4 (ASAN)

I slutet av 2018 skickades den kinesiska rymdfarkosten Chang’e 4 iväg till månen. Med sig har rymdfarkosten en landare och en mobil robot som landade på månens baksida den 3 januari 2019. IRF i Kiruna medverkar genom instrumentet ASAN, Advanced Small Analyzer for Neutrals. 

ASAN. Foto: IRF

Instrumentet är monteras på den mobila roboten, 60 centimeter ovanför marken, och undersöker växelverkan mellan solvinden och månens yta. Detta görs genom mätningar av energirika neutrala atomer och joner som kommer från månens yta. Landaren och den mobila roboten kommer att studera sin omgivning i minst tre månader.

Pågående forskning

Vetenskapligt är mätningarna med ASAN en fortsättning på de observationer som gjordes med ett IRF-byggt instrument ombord på den indiska månsonden Chandrayaan-1 åren 2008-2009.

Instrumentet på Chandrayaan-1 undersökte hur partiklarna i solvinden växelverkar med månens yta. Då upptäcktes att en förvånansvärt stor del av solvindens joner reflekteras mot ytan.

Det gick även att se hur solvinden beter sig runt de magnetiserade områdena som finns på månytan. Chandrayaan gjorde sina observationer från en omloppsbana på 100-200 km höjd. Med ASAN kommer mätningarna att ske drygt en halvmeter från marken. Forskarna hoppas på att lära sig många nya saker om hur solvinden växelverkar med ytan.

Kontaktperson:
Dr. Martin Wieser, IRF i Kiruna
Tel: +46-980-79198
E-post: martin.wieser@irf.se

Created by Annelie Klint Nilsson at

Last modified by Annelie Klint Nilsson at