Mjukvaruingenjör (dnr: 2.2.1-251/23)

Institutet för rymdfysik söker en Mjukvaruingenjör till kontoret i Uppsala.

Vill du jobba med programmering av framtidens rymdfarkoster i ett team i forskningens framkant?

Institutet för Rymdfysik (IRF) i Uppsala söker en mjukvaruingenjör för utveckling av marksegmentmjukvara till rymdinstrument. Ditt huvudsakliga arbetsområde kommer att vara utveckling och underhåll av mjukvara till marksystemen för flera av de instrument som utvecklas på IRF.

Vår grupp, bestående av ingenjörer och forskare, har lång erfarenhet av att utveckla och använda vetenskapliga instrument för att mäta plasmatäthet, täthetsfluktuationer, elektriska fält och plasmatemperatur på rymdfarkoster (t.ex. Cluster, MMS, Swarm, Cassini, Rosetta, Solar Orbiter, JUICE, Comet Interceptor).

Kvalifikationer:

  • Masterexamen i datorvetenskap, informationsteknologi, eller annan motsvarande kompetens som arbetsgivaren bedömer som likvärdig.
  • Erfarenhet av mjukvaruutveckling i marksystem för satelliter.
  • Erfarenhet av programmering i Matlab och Python.
  • Kunskaper om CDF dataformatet.
  • Kunskaper om paketering av mjukvara för distribution, t.ex. med hjälp av Docker.
  • Erfarenhet av att producera och underhålla mjukvarudokumentation.

Det är meriterande om du även har:

  • Kunskaper i programmering i C.
  • Erfarenhet av drift av rymdfarkostinstrument, det vill säga kommendering och interaktion med rymdfarkostinstrument med hjälp av CCSDS beskrivna standarder.

Utöver detta är det nödvändigt med goda kommunikations- och koordineringsfärdigheter eftersom arbetet sker i ett mindre mjukvaruteam på IRF samt i samarbete med flera internationella mjukvaruteam, och i nära kontakt med ESA.

Arbetet utförs till större delen på engelska, så det kräver mycket goda kunskaper i både skriftlig och muntlig engelska.

Tjänsten är en tillsvidareanställning på heltid med placering på IRF:s kontor på Ångströmlaboratoriet i Uppsala. Tillträde i september 2023. Vi tillämpar individuell lönesättning.

Mer information om tjänsten kan lämnas av:
Yuri Khotyaintsev, yuri@irfu.se
Thomas Nilsson, thoni@irfu.se

Fackliga representanter:
Vicki Cripps, SACO-S, vicki.cripps@irfu.se
Jan Karlsson, ST, jan.karlsson@irfu.se

Sista ansökningsdag är 2023-07-04.

Ansökan ska innehålla ett CV och ett personligt brev (max en sida) som beskriver relevant erfarenhet. Kopior på akademiska bevis och kontaktinformation till referenser är önskvärt.

Välkommen med din ansökan, helst via e-post, till: registrator@irf.se

eller till:

Institutet för rymdfysik,
Registrator,
Box 812,
981 28 Kiruna

Ange ref. dnr 2.2.1-251/23

Om du skickar in din ansökan via e-post och inte får en mottagningsbekräftelse inom tre dagar, vänligen kontakta registrator på tfn 0980-790 00.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är säljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt säljare av ytterligare jobbannonser.

Institutet för rymdfysik, IRF, är en statlig myndighet som bedriver grundforskning och forskarutbildning i rymdfysik, atmosfärfysik och rymdteknik. Många av IRF:s projekt drivs som stora internationella projekt i samarbete med andra forskningsinstitut och rymd­organisationer. IRF har cirka hundra anställda och har verksamhet i Kiruna (huvudkontoret), Umeå, Uppsala och Lund. Mer information om IRF: www.irf.se

Created by Annelie Klint Nilsson at

Last modified by Annelie Klint Nilsson at