Forskningsingenjör inom rymdväder [dnr 2.2.1-194/23]

Rymdväder påverkar teknologi och människa genom fysikaliska processer med ursprung i solen och dess växelverkan med jordens magnetosfär och jonosfär. De teknologiska effekterna är välkända med påverkan på satelliter, kommunikation, navigering och elkraftdistribution. Rymdvädret orsakar också de vackra norrskenen.

IRF är medlem i International Space Environment Service och ansvarar för Regional Warning Center Sweden. IRF ingår också i ESA:s Space Safety Programme som en del av Geomagnetic Expert Service Centre (G-ESC). Prognoser och data publiceras genom IRF:s rymdväderscenter på www.spaceweather.se.

IRF:s rymdvädergrupp består av forskare, mjukvaruutvecklare och ingenjörer från IRF:s olika kontor. I tjänsten som forskningsingenjör förväntas du att utföra teknisk utveckling samt projektledning inom rymdväderstillämpningar, vilket även innefattar ESA-projekt. Detta omfattar bland annat utveckling av prognosmodeller för rymdväder, analys av norrskensbilder, samt en norrskensapplikation för mobiltelefoner. Andra tekniska arbetsuppgifter kan förekomma. Arbetet sker i nära samverkan med IRF:s forskare och observatorieverksamhet genom utveckling av rymdväderprodukter baserade på observatoriedata. Du kommer att ges möjlighet att delta i forskningsprocessen samt med utveckling och drift av operationell­­a system.

Kvalifikationer
Vi tror att du har en universitetsutbildning med inriktning mot rymdteknik eller teknisk fysik samt erfarenhet av maskininlärning och programmering i Python eller annan motsvarande kompetens som arbetsgivaren bedömer likvärdig. Erfarenhet av dataanalys och rymdväderverksamhet är meriterande.

Tjänsten är en tillsvidareanställning med placering i Lund och tillträde i september 2023. Vi tillämpar individuell lönesättning.

Mer information om tjänsten kan lämnas av:
Dr Johan Kero, +46-980 790 84, johan.kero@irf.se
Dr Peter Wintoft, +46-725 81 3352, peter.wintoft@.irf.se

Fackliga representanter:
Uwe Raffalski, SACO-S, +46-980-790 21, uwe.raffalski@irf.se
Stefan Karlsson, ST, +46-980-790 29, stefan.karlsson@irf.se

Sista ansökningsdag är 2023-06-07.
Ansökan ska innehålla ett CV, ett personligt brev (max en sida) med relevanta erfarenheter, kopior av akademiska meriter och kontaktuppgifter till två professionella referenser.

Välkommen med din ansökan, helst via e-post, till: registrator@irf.se
eller till:
Institutet för rymdfysik,
Registrator,
Box 812,
981 28 Kiruna

Ange ref. dnr 2.2.1-194/23
Om du skickar in din ansökan via e-post och inte får en mottagningsbekräftelse inom tre dagar, vänligen kontakta registrator på tfn 0980-790 00.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är säljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt säljare av ytterligare jobbannonser.

Created by Martin Eriksson at

Last modified by Martin Eriksson at