Postdoktor inom rymdväder (dnr: 2.2.1-137/23)

Institutet för rymdfysik söker, med placering i Lund, en postdoktor inom rymdväder med inriktning mot detektering och karakterisering av koronamassutkastningar.

Rymdväder påverkar teknologi och människa genom fysikaliska processer med ursprung i solen och dess växelverkan med jordens magnetosfär och jonosfär. De teknologiska effekterna är välkända med påverkan på satelliter, kommunikation, navigering och elkraftdistribution.

En viktig komponent i sol-jordsystemet är detektering och karakterisering av koronamassutkastningar.

Arbetet omfattar analys av koronabilder från olika rymdsonder, analys av solvindsdata samt utveckling av metoder och algoritmer.

Syftet är att utveckla modeller för automatisk detektering av koronamassutkastningar som ska ingå i IRF:s rymdväderssystem.

Postdoktortjänsten kommer att ingå i IRF:s rymdvädersgrupp, bestående av forskare, mjukvaruutvecklare och ingenjörer från IRF:s olika kontor. IRF är medlem i International Space Environment Service och ansvarar för Regional Warning Center Sweden.

IRF ingår också i ESA:s Space Safety Programme som en del av Geomagnetic Expert Service Centre. Tjänsten kommer att inkludera internationella samarbeten inom existerande nätverk men också utvecklandet av nya samarbeten.

Vi tror att du har relevant kunskap inom plasmafysik, solär-terrester fysik och rymdväder. Erfarenhet av ett eller flera områden inom statistisk dataanalys, maskininlärning, bildbehandling samt tidsserieanalys är meriterande. Vårt huvudsakliga programspråk är Python.

Den sökande ska ha en doktorsexamen i fysik, matematik eller motsvarande. Vi kommer att i första hand beakta kandidater med examen avlagd de senaste tre åren.

Sökanden som har en äldre examen och vill hänvisa till särskilda omständigheter, såsom föräldraledighet, bör ange detta i ansökan. Den sökande ska för närvarande inte vara verksam som postdoktor vid IRF.

Tjänsten är placerad vid kontoret i Lund och är en tidsbegränsad anställning under två år, med möjlighet till förlängning ett år.

Mer information om tjänsten kan lämnas av:
Dr Peter Wintoft, +46-46 286 21 21, peter.wintoft@irf.se

Fackliga representanter:
Uwe Raffalski, SACO-S, +46-980-790 21, uwe.raffalski@irf.se
Stefan Karlsson, ST, +46-980-790 29, stefan.karlsson@irf.se

Sista ansökningsdag är 2023-05-22.

Ansökan ska innehålla ett CV, ett personligt brev (max en sida) med relevanta erfarenheter, kopior av akademiska meriter och kontaktuppgifter till två professionella referenser.

Välkommen med din ansökan, helst via e-post, till: registrator@irf.se

eller till:

Institutet för rymdfysik,
Registrator,
Box 812,
981 28 Kiruna

Ange ref. dnr dnr: 2.2.1-137/23

Om du skickar in din ansökan via e-post och inte får en mottagningsbekräftelse inom tre dagar, vänligen kontakta registrator på tfn 0980-790 00.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är säljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt säljare av ytterligare jobbannonser.

Institutet för rymdfysik, IRF, är en statlig myndighet som bedriver grundforskning och forskarutbildning i rymdfysik, atmosfärfysik och rymdteknik. Många av IRF:s projekt drivs som stora internationella projekt i samarbete med andra forskningsinstitut och rymd­organisationer. IRF har cirka hundra anställda och har verksamhet i Kiruna (huvudkontoret), Umeå, Uppsala och Lund. Mer information om IRF: www.irf.se

Created by Martin Eriksson at

Last modified by Annelie Klint Nilsson at