Mjukvaruutvecklare för forskningsinfrastruktur (Ref 2.2.1-281/22)

Institutet för rymdfysik söker två mjukvaruutvecklare för forskningsinfrastruktur inom rymdfysik.

Institutet för rymdfysik (IRF) söker två utvecklare av avancerad mjukvara för studier av norrsken, andra fenomen i polaratmosfären och rymdväder. Du kommer ingå i ett team som tillsammans vidareutvecklar institutets forskningsinfrastruktur – en verktygslåda för numerisk och visuell dataanalys och olika informationstjänster till forskare, myndigheter och den breda allmänheten.

Arbetsbeskrivning

Rymdväder påverkar teknologi genom fysikaliska processer med ursprung i solen och dess växelverkan med jordens magnetfält och atmosfär. De teknologiska effekterna omfattar påverkan på satelliter, kommunikation, navigering och elkraftdistribution. IRF:s rymdvädergrupp består av forskare och ingenjörer från IRF:s olika kontor. I rollen som mjukvaruutvecklare kommer du att få ta aktiv del i gruppens operativa arbete och utveckling av rymdväderprodukter baserade på observatoriedata. IRF ingår i europeiska rymdorganisationen ESA:s Space Safety Programme som en expertgrupp inom geomagnetism och levererar såväl data som prognoser i nära realtid.

ALIS_4D är ett unikt markbaserat optiskt system för studier av norrsken och andra fenomen i polaratmosfären. Det består av ett nätverk av obemannade fjärrstyrda stationer som är i kontinuerlig drift vid mörker. Ett av de vetenskapliga målen är att göra tredimensionella avbildningar av norrsken med hjälp av tomografisk rekonstruktion. Som mjukvaruutvecklare kommer du att uppgradera och vidareutveckla befintlig programvara och avancerade verktyg för vetenskaplig bildbehandling och algoritmer för tredimensionella avbildningar.

Du kommer att arbeta forskarnära och ges möjlighet att delta i forskningsprocessen, vidareutveckling och drift av operationella system, samt utveckling av webbplatser för visualisering, utforskning och hantering av datamängder från institutets markbaserade instrument.

Kvalifikationer

Vi tror att du har en universitetsutbildning i datavetenskap, fysik, eller har kompetens som arbetsgivaren bedömer likvärdig. Alternativt skulle arbetsuppgifterna kunna anpassas till och intressera någon som är forskarutbildad inom ett relevant fält som rymdfysik eller datavetenskap.

Delar av befintlig mjukvara för datahantering och dataanalys är skriven i MATLAB och Scilab. Du behöver därför kunna läsa sådan kod. Goda programmeringskunskaper i Python är ett krav. Erfarenhet av andra programmeringsspråk, verktyg och utvecklingsmetoder, som till exempel HTML, JavaScript, CSS, C, Fortran, testdriven utveckling, developer operations, versionshantering, etc. är meriterande. All mjukvaruutveckling sker i Linuxmiljö. Det är viktigt att du kan kommunicera på engelska.

Tjänsterna är placerade vid huvudkontoret i Kiruna. Tillträde hösten 2022 eller enligt överenskommelse. Vi tillämpar individuell lönesättning.

Mer information om tjänsten kan lämnas av:
Dr Johan Kero, +46-980 790 84, johan.kero@irf.se
Lars-Henrik Snow, +46 980-79063, lars-henrik.snow@.irf.se

Fackliga representanter:
Uwe Raffalski, SACO-S, +46-980-790 21, uwe.raffalski@irf.se
Stefan Karlsson, ST, +46-980-790 29, stefan.karlsson@irf.se

Sista ansökningsdag är 2022-08-23.

Ansökan ska innehålla ett CV, ett personligt brev (max en sida) med relevanta erfarenheter, kopior av akademiska meriter och kontaktuppgifter till två professionella referenser.

Välkommen med din ansökan, helst via e-post, till: registrator@irf.se
eller till:
Institutet för rymdfysik,
Registrator,
Box 812,
981 28 Kiruna

Ange ref. dnr 2.2.1-281/22

Om du skickar in din ansökan via e-post och inte får en mottagningsbekräftelse inom tre dagar, vänligen kontakta registrator på tfn 0980-790 00.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är säljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt säljare av ytterligare jobbannonser.

Created by Martin Eriksson at

Last modified by Martin Eriksson at