Gästforskare sökes till Comet Interceptor (dnr 2.2.1-41/22)

Gästforskare
Comet Interceptor är ett projekt inom European Space Agency (ESA) med syftet att studera en dynamiskt ny komet. COMPLIMENT är ett så kallat Langmuirprobe-instrument för att mäta plasmaegenskaper så som täthet och temperatur, men även elektriska fält och rymdfarkostens elektriska potential. COMPLIMENT utvecklas och byggs just nu vid Institutet för rymdfysik (IRF) i Uppsala. Vi kommer vid designen av instrumentet att behöva beakta hur rymdfarkostens elektriska potential påverkar mätningarna.

Inom IRF:s forskningsprogram Rymdplasmafysik, RPF, utvecklas instrument för rymdfarkoster som utforskar solsystemet. Gruppen består av forskare och ingenjörer med olika specialistkompetenser.

Arbetsuppgifter
Projektet syftar till att använda simuleringsverktyget SPIS för undersöka hur den elektriska uppladdningen av rymdfarkosten Comet Interceptor kommer att påverka mätningar från instrumentet COMPLIMENT.

Projektet ska resultera i en skriven rapport som kan användas av projektet internt men även levereras till European Space Agency och andra organisationer och företag inblandade i projektet Comet Interceptor.

Kvalifikationer
Vi söker dig som:
– är doktor i rymdfysik eller i ett närliggande ämne,
– har erfarenhet av SPIS simulering av rymdfarkoster,
– har erfarenhet av Langmuirprober.

Det är meriterande om du:
– har erfarenhet av dataanalys från plasmamätningar i kometmiljö.

Arbetet ställer höga krav på självständighet, noggrannhet och initiativförmåga. Förmåga att kunna samarbeta såväl inom gruppen liksom med externa parter är ett krav. Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.

Tjänsten är en tidsbegränsad anställning from 2022-03-01 tom 2022-04-30 med placering i Uppsala. Vi tillämpar individuell lönesättning.

Mer information om tjänsten kan lämnas av:
Dr Niklas Edberg, ne@irfu.se

Fackliga representanter:
Thomas Leyser, SACO-S, thomas.leyser@irfu.se
Jan Karlsson, ST, jan.karlsson@irfu.se

Ansökan ska innehålla ett personligt brev, CV och dokumentation av kvalifikationer samt kontaktinformation till två referenser.

Välkommen med din ansökan, helst via e-post, till:
registrator@irf.se

eller till:
Institutet för rymdfysik, Registrator, Box 812, 981 28 Kiruna
Sista ansökningsdag är 2022-02-15

Ange ref. dnr 2.2.1-41/22

Om du skickar in din ansökan via e-post och inte får en mottagningsbekräftelse inom tre dagar, vänligen kontakta registrator på tfn 0980-790 00.


Institutet för rymdfysik, IRF, är en statlig myndighet som bedriver grundforskning och forskarutbildning i rymdfysik, atmosfärfysik och rymdteknik. Många av IRF:s projekt drivs som stora internationella projekt i samarbete med andra forskningsinstitut och rymd­organisationer. IRF har cirka hundra anställda och har verksamhet i Kiruna (huvudkontoret), Umeå, Uppsala och Lund. Mer information om IRF: www.irf.se

Created by Martin Eriksson at

Last modified by Annelie Klint Nilsson at