Doktorand i experimentell rymdfysik (dnr 2.2.1-354/21)

Vill du verka i Sveriges utkant men i teknikens framkant? Vill du bli en del av ett dynamiskt och internationellt arbetslag där du ges stora möjligheter att föreslå egna tekniska lösningar? Då passar denna tjänst dig.

Forskningsprogrammet Solsystemets fysik och rymdteknik (SSPT) vid Institutet för rymdfysik (IRF) söker en doktorand i experimentell rymdfysik.

Doktoranden kommer att ingå i en arbetsgrupp som ska utveckla den första dedikerade massanalysatorn för negativa joner vid namn NILS (Negative Ion at the Lunar Surface).
I arbetsuppgifterna ingår att montera, testa, kalibrera och analysera data från det aktuella instrumentet. Arbetsuppgifterna kommer till stor del att utföras i IRF:s integrationsanläggningar. Arbetet med dataanalysen ska utmynna i en matematisk modell.

Sökanden förväntas ha avlagt en master/civilingenjörsexamen. Kunskaper i programmeringsspråket Python är ett krav.

Det är meriterande om den sökande har goda kunskaper i att kunna planera och utföra experimentella uppgifter. Det är även meriterande att ha ett intresse, och förmåga, att ta itu med elektronik- och maskintekniska problem.

Doktoranden anställs för fyra år vid Institutet för rymdfysik, med lokaler på huvudkontoret i Kiruna. Anställningen bör kunna påbörjas under första kvartalet 2022.

Vad avser forskarutbildning tillhör doktoranden Institutionen för fysik vid Umeå universitet, och måste alltså uppfylla kraven för antagning till denna utbildning. Information om forskarutbildningen finns på:
https://www.umu.se/en/department-of-physics/
Information om forskning vid IRF finns på https://www.irf.se.

Mer information om tjänsten kan lämnas av:
Dr Martin Wieser, martin.wieser@irf.se

Fackliga representanter:
Uwe Raffalski, uwe.raffalski@irf.se
Stefan Karlsson, ST, stefan.karlsson@irf.se

Ansökan ska innehålla ett personligt brev (en sida) som beskriver forskningsintressen och relevant erfarenhet, CV, kopior av akademiska betyg, och andra relevanta publikationer samt kontaktinformation till två referenser.

Välkommen med din ansökan, helst via e-post, till: registrator@irf.se eller till;
Institutet för rymdfysik
Registrator
Box 812
981 28 Kiruna

Sista ansökningsdag är 2022-01-07

Ange ref. dnr 2.2.1-354/21

Om du skickar in din ansökan via e-post och inte får en mottagningsbekräftelse inom tre dagar, vänligen kontakta registrator på tfn 0980-790 00.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är säljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt säljare av ytterligare jobbannonser.


Institutet för rymdfysik, IRF, är en statlig myndighet som bedriver grundforskning och forskarutbildning i rymdfysik, atmosfärfysik och rymdteknik. Många av IRF:s projekt drivs som stora internationella projekt i samarbete med andra forskningsinstitut och rymd-organisationer. IRF har cirka hundra anställda och har verksamhet i Kiruna (huvudkontoret), Umeå, Uppsala och Lund.

Created by Martin Eriksson at

Last modified by Annelie Klint Nilsson at