Solar Orbiter (RPW)

Solar Orbiter är det europeiska rymdorganet ESA:s rymdmission för att undersöka solen och solvinden på nära håll med en rymdsond. IRF bygger delar till instrumentet Radio and Plasma Waves, RPW, för att mäta elektriska fält.

Foto: ESA/ATG medialab

För att i detalj kunna följa fenomen på solen och hur de påverkar solvinden placeras rymdsonden nära solen. För att klara värmen monteras bland annat en värmesköld framför rymdsonden.

Solar Orbiter har tio instrument, fyra för att titta lokalt på solvinden och sex för att studera solen med olika typer av kameror. Instrumentet RPW är nödvändigt för att kunna mäta elektriska och magnetiska fält samt fluktuationer i plasmatätheten. RPW leds av LESIA, Observatoire de Paris, Frankrike.

Uppskjutningen ägde rum den 10 februari 2020 (05.03 svensk tid) från Cape Canaveral i USA. Det kommer att ta flera år och flera förbiflygningar av jorden och Venus innan Solar Orbiter kommer fram till den önskade banan.

Solar Orbiter - skiss

Den gula rutan är värmeskölden som krävs för att avvärja solvärmen. Två av RPW-antennerna kan ses peka ner medan den tredje pekar upp från rymdsonden.

 

Bild på IRF:s bidrag
Forskningsingenjörerna Walter Puccio och Vicki Cripps vid IRF:s kontor i Uppsala med elektronikkortet till Solar Orbiter.
Foto: Martin Berglund/IRF
Vetenskapliga instrument på Solar Orbiter (ESA)
Vetenskapliga instrument på Solar Orbiter. Copyright: ESA
Pressinslag

SR Vetenskapsradion: Norrskenet och själva solen inpå livet (21 februari 2020)

Podcasten “Har vi åkt till Mars än?”: Vet vi nåt om plasma än? (25 februari 2020)

Created by Annelie Klint Nilsson at

Last modified by Annelie Klint Nilsson at