Postdoktor inom atmosfärsfysik (ref. 2.2.1-21/23)

Postdoktor inom atmosfärsfysik
Institutet för rymdfysik söker med placering i Kiruna en postdoktor för validering av ATLID observationer.

Bakgrund:
Satelliten EarthCARE kommer att skjutas upp senare i år. Ett av instrumenten ombord blir en lidar, ATLID. För att kunna utvärdera kvaliteten på ATLID-observationer måste dataprodukter valideras med samtidiga markbaserade mätningar. IRF kommer att bidra til detta med lidarobservationer av cirrusmoln och polära stratosfäriska moln.

Projektet kommer att genomföras vid IRF i nära samarbete med atmosfärforskningsgruppen vid Luleå tekniska universitetet. Detta arbete är en del av de världsomspännande ansträngningar för att validera EarthCARE-dataprodukter. Därför kommer projektet att också ge möjligheter att samarbeta med andra valideringsteam.

Arbetsuppgifter:
Arbetsuppgifterna kommer att innefatta men är inte begränsade till:

  • lidarmätningar
  • testa och förbättra datainversionsrutiner
  • analysera lidardata
  • framtagning av dataprodukter för validering.

Kvalifikationer:
Den sökande ska ha avlagt (eller förväntar sig att slutföra inom den närmaste månaden) en doktorsexamen i atmosfärsvetenskap, meteorologi eller fysik. Vi kommer att i första hand beakta kandidater med examen avlagd de senaste tre åren. Sökanden som har en äldre examen och vill hänvisa till särskilda omständigheter, såsom föräldraledighet, bör ange detta i ansökan. Den sökande ska för närvarande inte vara verksam som postdoktor vid IRF.

Erfarenhet av lidar är meriterande. Kompetens i programmeringsspråk C, Fortran och Python kommer att vara ett plus.

Tjänsten är placerad i Kiruna och finansieras av Rymdstyrelsen och kommer att vara på 2,5 år. Startdatum är under andra kvartalet 2023.

Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer på vår arbetsplats vilket innebär att vi beaktar jämställdhetsaspekter i det dagliga arbetet och i alla beslutsfattande forum.

Mer information om tjänsten kan lämnas av:
Dr Peter Voelger, e-post: peter.voelger@irf.se,

Fackliga representanter:
Uwe Raffalski, SACO-S, e-post: uwe.raffalski@irf.se
Stefan Karlsson, ST, e-post: stefan.karlsson@irf.se

Sista ansökningsdag är 2023-03-08.

Ansökan ska innehålla ett CV, ett personligt brev (max en sida) med relevanta erfarenheter, kopior av akademiska meriter och kontaktuppgifter till två professionella referenser.

Välkommen med din ansökan, helst via e-post, till: registrator@irf.se
eller till:
Institutet för rymdfysik,
Registrator,
Box 812,
981 28 Kiruna

Ange ref. dnr 2.2.1-21/23

Om du skickar in din ansökan via e-post och inte får en mottagningsbekräftelse inom tre dagar, vänligen kontakta registrator på tfn 0980-790 00.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är säljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt säljare av ytterligare jobbannonser.

Created by Martin Eriksson at

Last modified by Martin Eriksson at