Mjukvaruingenjör för instrument (dnr 2.2.1-259/21)

Institutet för rymdfysik i Uppsala söker en mjukvaruingenjör för instrument.

De huvudsakliga arbetsuppgifterna består av att slutföra och färdigtesta vår nuvarande version av mjukvaran för ”Radio & Plasma Waves Investigation (RPWI)” ombord på ESA’s rymdfarkost till Jupiter som heter ”JUpiter ICy moons Explorer (JUICE)”.

Detta kräver utveckling av systemnivåtester i TCL och enhetstester i C, och dessutom ett ansvar för att leda arbetet med att leverera mjukvaran till ESA och Airbus.

Kvalifikationer:

  • Kandidatexamen i datorvetenskap, informationsteknologi, eller annan motsvarande kompetens som arbetsgivaren bedömer som likvärdig.
  • Några års erfarenhet av mjukvaruutveckling och testning. Erfarenhet med systemnivå- och enhetsnivåtestning av mjukvara är viktigt.
  • Kunskap om realtidsprogrammering i C för inbyggda system och mikrokontroller.
  • Kunskap om programmering av stödjande mjukvara (för vetenskapliga instrumenttestuppställningar), TCL, CnC protokoll, MIB databas och Phython, kombinerat med goda Linux färdigheter.
  • Kunskap om realtidsoperativsystem (RTOS), RTEMS eller liknande.
  • Kunskap om ”threaded” programmering, ”tasks”, ”mutexes”, ”semaphores”, etc.
  • Kunskap om hur man skapar enkla strukturer, såsom dubbla buffrar, köer, cirkulära buffrar, etc.
  • Kunskap i MATLAB och Python för verifikation av vetenskapliga algoritmer.
  • Grundläggande kunskap om datorarkitekturer, ”cache”, ”pipelines”, ”interrupts”, DMA, FPU, etc.
  • Önskvärt är också kunskap om SpaceWire, enkla dataprotokoll, serielänkar och LEON processorn.

Dessutom är det nödvändigt att ha bra kommunikations- och koordinationsegenskaper, eftersom arbetet innebär integration av instrumentmjukvara på JUICE i samarbete med flera internationella mjukvarugrupper, ESA och Airbus.

Kunskap/erfarenhet av att skriva mjukvarudokumentation är därför också nödvändigt. Arbetet utförs oftast på engelska och därför är det ett krav att kunna uttrycka sig väl i tal och skrift på engelska.

Tjänsten är en tidsbegränsad heltidsanställning under två år med placering vid IRF:s kontor i Uppsala. Tillträde bör ske så snart som möjligt, men senast i januari 2022.

Mer information om tjänsten lämnas av:
Jan-Erik Wahlund, Jan-Erik.Wahlund@irfu.se
Daniel Pelikan, daniel.pelikan@irfu.se

Fackliga representanter:
Thomas Leyser, SACO-S, thomas.leyser@irfu.se
Jan Karlsson, ST, jan.karlsson@irfu.se

Sista ansökningsdag: 15 oktober 2021. 

Ansökan ska innehålla ett CV och ett personligt brev (max en sida) som beskriver relevant erfarenhet. Kopior på akademiska bevis och kontaktinformation till referenser är önskvärt.

Välkommen med din ansökan, helst via e-post, till: registrator@irf.se

eller till:

Institutet för rymdfysik,
Registrator,
Box 812,
981 28 Kiruna

Ange ref. dnr 2.2.1-259/21

Om du skickar in din ansökan via e-post och inte får en mottagningsbekräftelse inom tre dagar, vänligen kontakta registrator på tfn +46-980-790 00.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är säljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt säljare av ytterligare jobbannonser.


Institutet för rymdfysik, IRF, är en statlig myndighet som bedriver grundforskning och forskarutbildning i rymdfysik, atmosfärfysik och rymdteknik. Många av IRF:s projekt drivs som stora internationella projekt i samarbete med andra forskningsinstitut och rymdorganisationer, samt rymdrelaterad industri. IRF har cirka hundra anställda och har verksamhet i Kiruna (huvudkontoret), Umeå, Uppsala och Lund. Mer information om IRF: www.irf.se

 

Created by Annelie Klint Nilsson at

Last modified by Annelie Klint Nilsson at