Doktorand i rymdfysik för studier av Saturnus måne Titan (dnr: 2.2.1-222/21)

Institutet för rymdfysik i Uppsala söker en doktorand i rymdfysik för studier av plasmaomgivningen runt Saturnus måne Titan. Arbetet kommer huvudsakligen att innebära dataanalys från vårt mätinstrument ombord på Cassini-satelliten, men även modellering, med fokus på dynamiska processer i Titans plasmaomgivning.

Titans jonosfär har visat sig vara en mycket dynamisk miljö där många olika fysikaliska processer sker på olika tidsskalor från sekunder till år. Målet med detta projekt är att förstå dess processer mer i detalj.

Vår forskargrupp arbetar med observationer, analys av data och gör fysikaliska modeller av processer i rymdplasma (https://space.irfu.se). Gruppen har lång erfarenhet av att utveckla och använda vetenskapliga instrument för att mäta plasmatäthet, täthetsfluktuationer, elektriska fält och plasmatemperatur på rymdfarkoster (t.ex. Cassini, Rosetta, MMS, Cluster, Solar Orbiter, Swarm).

Doktoranden anställs för fyra år vid Institutet för rymdfysik, med lokaler i Ångströmlaboratoriet, Uppsala. Anställningen bör kunna påbörjas innan februari 2022.

Vad avser forskarutbildning tillhör doktoranden Institutionen för fysik och astronomi vid Uppsala universitet, och måste alltså uppfylla kraven för antagning till denna utbildning.

Information om forskarutbildningen finns på http://www.physics.uu.se och http://www.teknat.uu.se. Information om forskning vid IRF Uppsala finns på https://www.irfu.se/irfu_swe.htm. Anställningen finansieras av Vetenskapsrådet.

Vidare upplysningar kan lämnas av:
Dr Niklas Edberg, ne@irfu.se

Fackliga representanter:
Thomas Leyser, SACO-S, thomas.leyser@irfu.se
Jan Karlsson, ST, jan.karlsson@irfu.se

Ansökan ska innehålla ett personligt brev (en sida) som beskriver forskningsintressen och relevant erfarenhet, CV, kopior av akademiska betyg, färdigt examensarbete eller utkast och andra relevanta publikationer samt kontaktinformation till två referenser.

Välkommen med din ansökan, helst via e-post, till:

registrator@irf.se

eller till:

Institutet för rymdfysik,
Registrator,
Box 812,
981 28 Kiruna

Sista ansökningsdag: 20 sep 2021

Ange ref dnr: 2.2.1-222/21

Om du skickar in din ansökan via e-post och inte får en mottagningsbekräftelse inom tre dagar, vänligen kontakta registrator på tfn 0980-790 00.

****************

Institutet för rymdfysik (IRF) är en statlig myndighet som bedriver grundforskning och forskarutbildning i rymdfysik, atmosfärfysik och rymdteknik. Många av IRF:s projekt drivs som stora internationella projekt i samarbete med andra forskningsinstitut och rymd­organisationer. IRF har cirka hundra anställda och har verksamhet i Kiruna (huvudkontoret), Umeå, Uppsala och Lund. Mer information om IRF: www.irf.se

Created by Annelie Klint Nilsson at

Last modified by Annelie Klint Nilsson at