Topical

\"english

Prisma och IRF:s instrument PRIMA
(PRIsma Mass Analyzer)

Prisma-satelliterna sköts upp 15 juni 2010

\"Prisma
Prisma-satelliterna i formationsflygning (illustration: SNSB/SSC)

Det svenska projektet Prisma består av två satelliter med syfte att demonstrera ny teknik för noggrann formationsflygning och automatisk dockning, dvs. rymdfarkoster som kan kommunicera och interagera med varandra med hög precision. Projektet är huvudsakligen finansierat av Rymdstyrelsen med bidrag från rymdmyndigheterna DLR i Tyskland och CNES i Frankrike. Huvudleverantör av satelliterna är svenska Rymdbolaget (SSC).

Prisma sköts upp 15 juni 2010, kl. 16.42.16 svensk tid, till en låg, solsynkron, grynings/skymningsjordbana på ca 600 km höjd. Det ryska företaget Kosmotras var kontrakterat att skjuta upp satelliterna med en bärraket av typen Dnepr från Yasni i södra Ryssland.

Institutet för rymdfysik (IRF) medverkar i projektet med en helt ny typ av instrument, PRIMA (PRIsma Mass Analyzer). PRIMA är en jonmassanalysator för låga energier (<100eV) baserad på den tidigare sensorn SWIM (Solar WInd Monitor) som utvecklades för den indiska missionen Chandrayaan-1.

Flygningen av PRIMA rymdkvalificerar ett flertal nya teknologier, såsom nya mikroslutare baserade på MEMS teknologi (Micro-Electro-Mechanical Systems) som kan användas för att konstruera ultralätta masspektrometrar för rymdbruk. MEMS-slutare har potential att ersätta konventionella kolskiktsfolier eller de sekundärelektron-emitterande startytor som traditionellt används i flygtidsmätande masspektrometrar. PRIMA-instrumentet innehåller dessutom en lågeffekts elektrostatisk portsystem som alternativt kan användas för att generera startsignal för flygtidsmätningen. PRIMA kvalificerar även en ny typ av optokopplarkonstruktion som används i högspänningsaggregat, nya typer avytbeläggningar och generell användning av kommersiella COTS-komponenter (\"commercial off the shelf\"). Andra aspekter för mekanisk konstruktion och utveckling av ombordprogramvara. Instrumentet är utvecklat tillsammans med Chalmers Tekniska Högskola.

Om projektet lyckas är det första gången nanoteknologi (mikroslutare) används för att analysera partiklar i rymden.

\"The
Det monterade PRIMA-instrumentet. Dess storlek är
136mm x 96mm x 94mm och dess vikt 531g. (Foto: IRF)


För senaste nyheter angående projektet: Prismasatelliternas webbsida


Uppskjutning:

15 juni 2010 från Yasni (södra Ryssland)

Destination:

En låg, solsynkron, grynings/skymningsjordbana (höjd 600 km)

IRF-instrument:

PRIMA (PRIsma Mass Analyzer)

Kontakt:

Prof. Stas Barabash, programchef, stas.barabash*irf.se, tel. +46-980-79122
Dr. Martin Wieser, huvudexperimentator (PI, Principal investigator) för PRIMA, wieser*irf.se, tel. +46-980-79198

Satellitens hemsida:

Prismasatelliterna

Andra länkar:


Webmaster*irf.se, senaste uppdatering: 2014-06-18