Victoria Cripps. Foto: Stephan_Buchert_feb_2024

Victoria Cripps – trivs med variation i arbetet

Victoria Cripps, 38 år, är sedan 10 år tillbaka forskningsingenjör vid IRF:s Uppsalakontor, verksam inom forskningsprogrammet Rymdplasmafysik.

Utbildning och examen:
Civilingenjör (MEng), University of Leicester, Storbritannien.


Berätta om dina arbetsuppgifter och eventuella ansvarsområden.

– Jag är kvalitetsingenjör hos IRF med ansvar för exportkontroll och kemikalier.

Vad gör en forskningsingenjör hos IRF?

– Designar, utvecklar, analyserar, bygger och testar instrument för vetenskapliga rymdmissioner. En forskningsingenjör har ofta ansvar för många olika områden vilket kan inkludera att leda konsortier som omfattar andra institut och universitet.

Varför valde du att bidra med din kunskap och expertis hos just IRF?

– Jag flyttade till Sverige från Storbritannien där jag arbetade som el- och projektingenjör i gasindustrin. IRF var först med att erbjuda mig ett jobb!

Vilka möjligheter har du som ingenjör på din arbetsplats?

– Vi är en relativ liten arbetsplats vilket gör att det finns möjligheter att påverka beslut och genomföra förbättringar i vårt sätt att jobba. Som en del av en liten grupp av ingenjörer kan man ha flera ansvarsområden och jag får därmed en djupare förståelse för ett brett spektrum av ämnen.

Kan du beskriva hur det är att arbeta vid IRF?

– Mycket variation dagligen, ofta mellan olika projekt eller uppgifter som är i olika faser. Jag har mycket kontakt med andra båda inom och utanför IRF och det är många internationella samarbeten. De flesta vanliga möten är online men det finns möjlighet att resa till möten, testkampanjer, utbildningar, osv. Jag giller den svenska arbetskulturen och att tårta är en så viktig del av att att fira framgångar!

När är ditt arbete extra roligt och utvecklande respektive mindre roligt och extra utmanande?

– Jag jobbar med en fantastisk grupp av människor och det är en trevlig arbetsmiljö. Jag har möjlighet att delta i outrech-aktiviteter, allt från att prata med skolklasser till stora vetenskapsmässor. Detta är något som jag verkligen gillar. Jag tycker också att det är riktig spännande att saker som jag har hållit i mina händer nu flyger i rymden ombord på rymdsonder! En nackdel med att jobba i en liten grupp med ingenjörer som täcker så många olika områden är att det kan bli stressigt när vi kommer till stora deadlines.

Hur skulle du beskriva ditt arbete för en person som vill arbeta som ingenjör hos IRF?

– Jag har många bollar i luften! På projektsidan har jag ansvar för kvalitetssäkring och jobbar mycket med dokumentation, krav, inköp och viss projektledning. Jag har regelbunden kontakt med kollegor vid olika institut, ESA, leverantörer och andra samarbetspartners världen övar. Inom IRF skriver jag även rutiner och riktlinjer samt utför riskbedömningar och inventeringar för kemikalier.

Victoria Cripps. Foto: Stephan_Buchert_feb_2024
Victoria Cripps. Foto: Stephan Buchert/IRF.

 

Created by Annelie Klint Nilsson at

Last modified by Annelie Klint Nilsson at