A scientific balloon payload is being prepared for launch in McMurdo Station, Antarctica. NASA’s Wallops Flight Facility

IRF:s infraljudsexperiment ombord på NASA:s största stratosfärballong – ska flyga över Antarktis

Den 12 december gjordes ett första försök till uppsändning av NASA:största ballong “Big 60” på Antarktis. Med ombord finns bland annat infraljudsexperiment från Institutet för rymdfysik (IRF). Flygningen möjliggör en karaktärisering och undersökning av infraljudmiljön över Antarktis. Väderutvecklingen följs kontinuerligt och nya släppförsök görs i princip dagligen.

Johan Kero är programchef vid IRF och ansvarar för experimentet Antarctic Infrasound Hand Launch (ANIHALA) som genomförs av IRF i samarbete med Sandialaboratoriet, USA. Experimentet är en uppföljning på IRF:s tidigare infraljudexperiment med ballonger på Esrange i augusti 2020.

“Vi har ställt i ordning ett av de tidigare använda mikrofonsystemen så att det kan flyga igen. I den här flygningen får vi chansen att karaktärisera och undersöka infraljudmiljön över Antarktis. Vad för slags naturligt lågfrekvent ljud dominerar ljudbilden där inga industriella källor finns? Beroende på vilka naturliga fenomen som förekommer under flygningen kan vi få höra infraljud från såväl norrsken och meteorer som havsvågor och kalvande glaciärer“, säger Johan Kero.

IRF:s nyttolast består av en av de infraljudsensorlådor som flög från Esrange sommaren 2020 inom mini-BOOSTER. Projektet finansieras delvis genom forskningsanlag från Rymdstyrelsen.

Följ förberedelserna inför ballongsläppet på Antarktis 
Infraljudexperimentet ska följa med upp tillsammans med andra experiment på NASA:s största ballong “Big 60” som i volym räknat uppgår till tre gånger Avicii arena. Ballongen är inte helt rund men för att förstå storleken kan man tänka sig en sfär med en diameter på 150 meter. Big 60 är dessutom NASA:s högstflygande ballong. Den kan flyga upp till 45-48 km höjd i stratosfären.

Vindar och väder har hittills förhindrat ballongsläpp. Nya försök görs olika tider i princip dagligen på NASA Columbia Scientific Balloon Facility och kan när så sker följas i direktsänding på länken nedan.

Klicka här för att följa direktsändningen av förberedelserna

Klicka här för NASA:s pressmeddelande

Bild: Ett vetenskapligt ballongexperiment förbereds just nu på Antarktis. IRF har ett infraljudsexperiment ombord.

Foto:
NASA’s Wallops Flight Facility

Created by Annelie Klint Nilsson at

Last modified by Annelie Klint Nilsson at