Nu har äventyret i rymden börjat för det svenska instrumentet Particle Environment Package ombord på Juice

Den 3 juli uppnådde det svenskledda instrumentet Particle Environment Package (Pep) ombord på ESA:a rymdsond Juice en stor milstolpe med sin framgångsrika driftsättning. Allt fungerar som det ska och instrumentet är igång. Rymdsonden har sedan dess uppsändning den 14 april färdats över 200 miljoner kilometer i rymden på sin väg till Jupiter.

Professor Stas Barabash vid Institutet för rymdfysik i Kiruna är ansvarig för instrumentet Pep. Han har flera nervösa veckor bakom sig.

Åh, det var verkligen stressigt och nervöst. Att driftsätta ett instrument är som att släppa iväg sitt barn till vuxenlivet. Du förbereder dem i många år, tror att du har tänkt på allt och försett dem med alla detaljer men du är fortfarande nervös när de blir utsatta för verkligheten. Pep klarade detta bra. Vi har nu ett uppdrag”,säger Stas Barabash.

Pep består av sex instrument, varav två är designade och byggda av IRF i Kiruna. Instrumenten kommer att utforska Jupiters komplexa miljö som består av laddade partiklar och neutral gas. Pep ska studera hur dessa växelverkar med och påverkar de isiga månarna Europa, Ganymedes och Callisto.

Genom att mäta plasma och neutral gas väldigt nära månytorna kommer Pep även att ge viktiga insikter i sökandet efter förutsättningar till liv i de hav som finns under månarnas islager.

Efter fem veckors lyckosamt arbete med att starta igång instrumenten avslutades driftsättningen den 3 juli. Målet med en driftsättning är att visa att instrumentet är redo för mätningar i den tuffa rymdmiljön efter att det skjutits upp i rymden. Detta är en komplex och viktig process i alla vetenskapliga uppdrag.

Driftsättningen inkluderade den första påslagningen av instrumentdatorerna och alla sex instrument. Den första fasen av driftsättningen verifierade att instrumenten fungerade som avsett. Det kan ses som en hälsokontroll av instrumentsystemen och ett test att det kan producera vetenskapliga data.

Det vetenskapliga teamet bakom Pep har kontrollerat att de grundläggande systemen fungerar men under resan mot Jupitersystemet måste de göra ytterligare funktionstester av instrumentens högspänningssystem.

Resan till Jupiter kommer att ta åtta år. Juice anländer till sin destination 2031. Driftsättningen är en milstolpe, Pep-historien har precis börjat”, säger Stas Barabash.

Mer information
IRF: https://www.irf.se/sv/
IRF och Juice: https://www.irf.se/en/irf-in-s…
ESA – Juice – https://esamultimedia.esa.int/docs/science/Juice-LaunchKit.pdf

Kontakt:
Professor Stas Barabash, Institutet för rymdfysik, Kiruna, ansvarig för Particle Environment Package (PEP).
stas.barabash@irf.se , +46 980 791 22

***

Foto av instrumentet PEP (här är tre av sex sensorer synliga (NIM, JNA och JEI) – taget av kameran ombord på ESA:s rymdsond Juice. Bildcred: ESA/Juice/JMC, CC BY-SA 3.0 IGO

Klicka här för att komma till vårt pressrum

Created by Annelie Klint Nilsson at

Last modified by Annelie Klint Nilsson at