Forskningsexperiment med sondraket

Vind ställde till det för uppskjutning av forskningsexperiment med sondraket från Esrange – nytt försök den 13 mars

Söndagens planerade uppskjutning av Institutet för rymdfysiks (IRF:s) forskningsexperimentet BROR från rymdbasen Esrange utanför Kiruna ställdes in precis innan raketen skulle gå iväg på grund av vindförhållanden. Nytt försök under måndag den 13 mars.

Norrskensforskare vid IRF i Kiruna får hjälp av SSC Esrange med att skjuta upp en sondraket från rymdbasen Esrange och kampanjen pågår mellan den 12-22 mars 2023. Experimentet kommer att skapa ovanliga och vackra ljusfenomen.

Med hjälp av den insamlade datan kommer IRF:s rymdforskare att kunna studera förhållanden i den jordnära rymden, jonosfären. Datan bidrar till en pusselbit inom norrskensforskning som kan möjliggöra bättre rymdväderprognoser. Rymdväder handlar om hur solens aktivitet och dess solvind av laddade partiklar påverkar samhällskritisk infrastruktur på jorden och på satelliter.

”För att lyckas med forskningsexperimentet använder sig IRF av teknik liknande fyrverkerier som sondraketen kommer att aktivera när den befinner sig på över 100 kilometers höjd”, säger IRF-forskaren Tima Sergienko som är huvudansvarig för experimentet.

Följ uppskjutningen live: https://www.youtube.com/@Swedi…
Följ nedräkningen: Twitter @IRF_Space och Facebook @irfspace

Uppskjutningen sker någon gång mellan klockan 18.30-19.30.

Kontakt:
Annelie Klint Nilsson
Informatör
Institutet för rymdfysik
annelie.klint-nilsson@irf.se
0980-790 76

Bild: Liknande forskningsexperiment för norrskensstudier har genomförts av den amerikanska rymdorganisationen NASA från den norska rymdbasen på Andøya. Norrskenskameror i Abisko fångade de färggranna molnen på bild.
Foto: Lights over Lapland

Created by Annelie Klint Nilsson at

Last modified by Annelie Klint Nilsson at