Forskare inom rymdfysik [ref: 2.2.1-452/22]

Forskare inom rymdfysik
för studier av meteorer och rymdobjekt

Inom programmet för sol-, rymd- och atmosfärforskning (STAR) studerar vi atmosfären i Arktis, vår närmiljö i rymden samt vilka effekter solens aktivitet har på jorden och dess atmosfär. Vi söker en forskare inriktad på studier av meteorer och rymdobjekt med hjälp av radarteknik och numeriska simuleringar.

Arbetsbeskrivning
IRF utvecklar mät- och dataanalysmetoder för att studera meteorer, rymdskrot och jordnära objekt med EISCAT:s radarsystem i Skandinavien och på Svalbard samt EISCAT_3D som för närvarande är under konstruktion. Meteorobservationer bedrivs regelbundet genom internationella samarbeten även med användning av andra radarsystem, bland annat tillsammans med japanska organisationer. Programmet har vetenskapligt ansvar för en meteorradar på Esrange som planeras att uppgraderas under 2023.

Forskartjänsten består i första hand av vidareutveckling av mät- och dataanalysmetoder för meteorer och rymdobjekt samt numeriska simuleringsverktyg för vetenskaplig dataanalys. Du förväntas aktivt bedriva utveckling av vetenskapliga studier med EISCAT_3D samt aktivt delta i programmets övriga forskningsverksamhet. Arbetet sker i nära samverkan med IRF:s observatorieverksamhet främst gällande observationer med det optiska systemet ALIS_4D.

Kvalifikationer
Sökanden ska ha en doktorsexamen i rymdfysik.
Erfarenhet av att analysera radarobservationer av meteorer och/eller rymdobjekt samt numeriska simuleringar är ett krav. Erfarenhet av forskning relaterat till rymdskrot och studier av jordnära objekt är meriterande.

Starka programmeringskunskaper krävs. Huvudspråk som behöver användas är Python och C/C++. Omfattande kunskap om mjukvaruutveckling är meriterande.
Du ska kunna arbeta självständigt. Vi har många internationella kontakter, och en god förmåga att samarbeta både internt och i internationella sammanhang är en förutsättning.

Tjänsten är en tillsvidareanställning med placering i Kiruna och tillträde sker under våren 2023. Vi tillämpar individuell lönesättning.

Mer information om tjänsten kan lämnas av:
Johan Kero, +46-980 79084, johan.kero@irf.se

Fackliga representanter:
Uwe Raffalski, SACO-S, +46-980-790 21, uwe.raffalski@irf.se
Stefan Karlsson, ST, +46-980-790 29, stefan.karlsson@irf.se

Sista ansökningsdag är 2022-12-31.
Ansökan ska innehålla ett CV, ett personligt brev (max en sida) med relevanta erfarenheter, kopior av akademiska meriter och kontaktuppgifter till två professionella referenser.

Välkommen med din ansökan, helst via e-post, till: registrator@irf.se
eller till:
Institutet för rymdfysik,
Registrator,
Box 812,
981 28 Kiruna

Ange ref. dnr 2.2.1-452/22

Om du skickar in din ansökan via e-post och inte får en mottagningsbekräftelse inom tre dagar, vänligen kontakta registrator på tfn 0980-790 00.

Created by Martin Eriksson at

Last modified by Martin Eriksson at