Dr. Yoshifumi Futaana hittar värdefull data i brus från Mars och Venus

En artikel med namn “Galactic Cosmic Rays at Mars and Venus: Temporal Variations from Hours to Decades Measured as the Background Signal of Onboard Micro-Channel Plates” av Dr. Yoshifumi Futaana har nu publicerats av den anrika amerikanska tidningen “Astrophysical Journal.”

Kosmiska strålar är energirika partiklar som färdas nära ljusets hastighet. De allra flesta kommer från vintergatan men de kraftigaste kommer med stor sannolikhet från andra galaxer.

Vi på jorden har dock både en tjock atmosfär och ett magnetfält som skyddar oss men om man är uppe i rymden så kan de ställa till besvär. Dels så kan de skada den känsliga utrustning som används i rymdinstrument, dels så kan de skada människor och vårt DNA.

Genom att utveckla nya algoritmer har Dr. Futaana analyserat arkiverad data från två väldigt snarlika ASPERA-instrument som utvecklats av IRF. Det ena sitter på Mars Express [2003] och är fortfarande aktivt medan det andra åkte till Venus och var aktivt mellan 2007-2014. Genom att jämföra stora dataset som tidigare ansetts som skräpdata från Mars och Venus med jordbaserade “Thule neutron monitor” belägen på Grönland har man nu kunnat se korrelationen mellan hur solcykler, solfläckar och koronamassutkastningar påverkar antalet kosmiska strålar på olika platser i solsystemet.

Titta gärna på detta kortare klipp där Dr. Futaana presenterar inte bara sin artikel men även sin livsfilosofi angående forskning.

 

Alla databaser med mätningar angående kosmiska strålar finns tillgängliga via Europlanet SPIDER planetary space weather service (http://spider-europlanet.irap.omp.eu/).

Created by Martin Eriksson at

Last modified by Martin Eriksson at