Johan Kero

IRF-forskaren Johan Kero i Vetenskapsradions avsnitt “Så bevakas meteoritnedslag i Sverige”

En meteorit som hittades i Enköping för två år sedan har varit i fokus för en rättegång i veckan. I Vetenskapsradions avsnitt “Så bevakas meteoritnedslag i Sverige” medverkar IRF-forskaren Johan Kero för att berätta mer om den forskning som bedrivs om meteorer.

Johan Kero berättar bland annat om det nätverk av kamerastationer som finns i Sverige och våra grannländer och vad data från kamerorna bidrar till. Han berättar även om de olika stora objekt som faller in i atmosfären, från damm till kilometerstora kroppar. När det gäller de små partiklarna rör det sig om ungefär 100 ton per dygn. På IRF kartläggs främst de mindre stoftpartiklarna.

I avsnittet medverkar även Erik Jonsson, statsgeolog vid Sveriges Geologiska Undersökning (SGU).

Klicka här för att lyssna på avsnittet som sändes den 23 november.

Created by Annelie Klint Nilsson at

Last modified by Annelie Klint Nilsson at