Johan Kero

IRF-forskaren Johan Kero i Vetenskapsradions avsnitt “Så bevakas meteoritnedslag i Sverige”

En meteorit som hittades i Enköping för två år sedan har varit i fokus för en rättegång i veckan. I Vetenskapsradions avsnitt “Så bevakas meteoritnedslag i Sverige” medverkar IRF-forskaren Johan Kero för att berätta mer om den forskning som bedrivs om meteorer.

Johan Kero berättar bland annat om det nätverk av kamerastationer som finns i Sverige och våra grannländer och vad data från kamerorna bidrar till. Han berättar även om de olika stora objekt som faller in i atmosfären, från damm till kilometerstora kroppar. När det gäller de små partiklarna rör det sig om ungefär 100 ton per dygn. På IRF kartläggs främst de mindre stoftpartiklarna.

I avsnittet medverkar även Erik Jonsson, statsgeolog vid Sveriges Geologiska Undersökning (SGU).

Klicka här för att lyssna på avsnittet som sändes den 23 november.

Created by Annelie Klint Nilsson at 2022-11-23
Last modified by Annelie Klint Nilsson at 2022-11-23