Nit och redlighet

Nit och redlighet – utmärkelser till IRF-forskare

Utmärkelsen Nit och redlighet, NOR, delades i september ut till två medarbetare som varit anställda hos Institutet för rymdfysik (i rymdforskningens tjänst) i minst 30 år.

Professor Stas Barabash och Docent Hans Nilsson vid huvudkontoret i Kiruna mottog den 12 september utmärkelsen NOR.

Så här beskriver Stas Barabash (till vänster i bild) sina 30 år i rymdforskningens tjänst:

Medaljen är en materiell symbol över att jag har gjorde helt rätt val för 30 år sedan när jag började på IRF! 30 år av forskning vid det bästa forskningsinstitutet i världen! Och möjligheter att göra IRF även bättre! 

Chanser att utforska alla planeter från Merkurius till Jupiter. Även samarbeta med massor av länder och rymdorganisationer. Givetvis alla möten med fantastiska arbetskollegor. Kanske även en chans att flyga vidare till stjärnor!“.

Så här beskriver Hans Nilsson sina 30 år i rymdforskningens tjänst:

Utmärkelsen är ett trevligt sätt att uppmärksamma att man trivts och velat vara med på IRF: s spännande resa under så lång tid.
Mina 30 år vid IRF har varit fantastiskt varierade. Jag har jobbat med data från jordens alla hörn, från Svalbard i norr till Antarktis i söder. Jag började min karriär med att studera data från jordens övre atmosfär och tog mig sedan gradvis längre bort, via jordens magnetosfär till data från Mars, Venus, en komet och nu börjar det komma data från Merkurius.

Även arbetsuppgifterna har varierat. Det är inte längre bara analys av data, jag leder nu ett projekt i hårdvarufasen, vi bygger ett instrument för European Space Agencys nästa kometfarkost, Comet Interceptor.

Mitt jobb är inte alls detsamma som det var för 10, 20 eller 30 år sedan. Både jag, mina arbetsuppgifter, institutet och tekniken har utvecklats i snabb takt.”

Medalj
Medaljen som delas ut vid NOR. Foto: Annelie Klint N./IRF
Nit och redlighet
Stas Barabash och Hans Nilsson har verkat i rymdforskningens tjänst i 30 år. Foto: Annelie Klint N./IRF

Created by Annelie Klint Nilsson at

Last modified by Annelie Klint Nilsson at