Yama inviger galleria 8 i Kiruna nya centrum 1 september 2022

IRF-forskaren Yama invigde åttans galleria i nya Kiruna centrum

Den 1 september klockan 12.00 slog handelskvarteren upp dörrarna i Kirunas nya centrum. IRF-forskaren Masatoshi Yamauchi (Yama) var en av de åtta särskilt utvalda kirunaborna som fanns på plats för att öppna dörrarna till de tre olika galleriorna. Yama öppnade huvudentrén och hälsade besökarna välkomna vid galleria 8. 

Bakom initiativet att låta kirunabor inviga handelskvarteren finns Kirunabostäder som mottog nomineringar från allmänheten under Kirunafestivalen.

Nomineringen av Yama löd:
En jävla förebild med både hjärta, hjärna och pannben!

Så här kommenterar Yama den historiska öppningen:

Jag är glad och hedrad över att ha blivit utvald till att vara en del av öppnandet av den nya stadskärnan och galleriorna, en historisk epok i stadsomvandlingen som har pågått under decennier.

Första gången jag hörde om stadsomvandlingen var 2001, vilket sammanföll med peaken på solcykel 23 med många norrsken. Bygget av den här platsen påbörjades vid peaken av solcykel 24 och det innebar på nytt många norrsken.

Nu när vi närmar oss peaken av solcykel 25 innebär det att vi alla åter igen kan förvänta oss många fina norrskenstillfällen. Kirunas nya stadskärna kommer att fortsätta att utvecklas under ytterligare en eller två solcyklar.
Varje ny solcykel är cirka elva år.

Den historiska epoken i stadsomvandlingen innebär också att de olika rymdaktörer som finns i Kiruna nu får kortare avstånd till varandra. Det är även en historisk epok för all gruvindustri som visar omställningen till hållbar underjordsbrytning samt för alla dem som tagit fasta på att bygga en effektiv och välkomnande stad och sett till att tillgängligheten är bra för fysiskt funktionshindrade liknande som mig“, säger Yama.

Klicka här för att komma till nya Kiruna centrums webb
Klicka här för att komma till Invigningswebben

Yama inviger galleria 8 i Kiruna nya centrum 1 september 2022
Yama inviger galleria 8 i Kiruna nya centrum 1 september 2022. Foto: Annelie Klint Nilsson

 

Den 1 september invigdes handelskvarteren i Kirunas nya centrum. Yama hälsade välkommen och öppnade för besökarna vid galleria 8. Foto: Annelie Klint Nilsson
Den 1 september invigdes handelskvarteren i Kirunas nya centrum. Yama hälsade välkommen och öppnade för besökarna vid galleria 8. Foto: Annelie Klint Nilsson

Created by Annelie Klint Nilsson at

Last modified by Annelie Klint Nilsson at