Jupiter-sensorn JDC på rymdfarkosten i mars 2022. Rikard Ottemark och Máté Kérenyi på plats hos Airbus. Foto: Airbus

Jupiter-instrument i fokus när forskningsingenjörer besökte Airbus

I veckan besökte två av IRF:s forskningsingenjörer Airbus i Toulouse för att utföra arbeten på en av de Jupiter-sensorer som är byggda vid huvudkontoret i Kiruna. Sensorn är monterad på rymdfarkosten JUpiter ICy Moons Explorer (JUICE) som den europeiska rymdorganisationen ESA planerar att skjuta upp 2023.

Rikard Ottemark och Máté Kerényi såg till att fästa en särskild isolering på sensorn och monterade ett lättviktsskydd över aperturen för att den ska klara de extrema påfrestningar som väntar när rymdfarkosten ställs inför kommande skaktester.

Sensorn har namnet Jovian plasma Dynamics and Composition Analyzer (JDC) och är en del av det svenskledda mätinstrumentet Particle Environment Package (PEP) som leds av professor Stas Barabash vid IRF i Kiruna.

Particle Environment Package består av totalt fyra sensorer, varav två är utvecklade och byggda vid IRF:s huvudkontor i Kiruna. Mätinstrumentet ska hjälpa forskarna att förstå hur tre av Jupiters isiga månar påverkas av partiklarna runt Jupiter och söka efter förutsättningarna till liv.

Foto: Airbus

 

Created by Annelie Klint Nilsson at

Last modified by Annelie Klint Nilsson at