Postdoktor inom rymdteknik (dnr 2.2.1-78/22)

Vi söker en postdoktor som vill bidra till hållbarhet i rymden genom att studera rymdobjekt med optiska system och radarmetoder.

Jorden är omgiven av rymdskrot – från förbrukade satelliter och raketsteg till materialfragment – med en total massa av storleksordningen 10 000 ton. Kollisioner i rymden har skapat uppskattningsvis en miljon föremål som är större än 1 cm. Deras banparametrar behöver kartläggas för att undvika framtida kollisioner och en exponentiell ökning av antalet nya objekt.

Projektarbetet omfattar experimentella studier och numerisk modellering för banbestämning av rymdobjekt. Du kommer att vidareutveckla befintlig programvara och numeriska verktyg för att analysera optiska observationer från ett kameranätverk bestående av flera stationer, samt radardata, med målsättning att bidra till rymdlägesbild.

Postdoktortjänsten är del av ett projekt finansierat av Rymdstyrelsen som utförs i samarbete mellan IRF och Rymdbolaget (SSC), samt relaterat till internationella projekt finansierade av European Space Agency (ESA) Space Debris Office. Du kommer att ingå i en arbetsgrupp bestående av flera forskare, ingenjörer och mjukvaruutvecklare.

Vi tror att du har goda kunskaper i statistisk dataanalys och numerisk modellering med Python, C/C++ eller motsvarande. Relevant erfarenhet av mjukvaruutveckling, signalbehandling och bearbetning av experimentella data från optiska instrument eller radarsystem är meriterande.

Den sökande ska ha en doktorsexamen i fysik, rymdteknik, tillämpad matematik eller motsvarande. Vi kommer att i första hand beakta kandidater med examen avlagd de senaste tre åren. Sökanden som har en äldre examen och vill hänvisa till särskilda omständigheter, såsom föräldraledighet, bör ange detta i ansökan. Den sökande ska för närvarande inte vara verksam som postdoktor vid IRF.

Tjänsten är placerad vid huvudkontoret i Kiruna och är en tidsbegränsad anställning under två år.

Mer information om tjänsten kan lämnas av:

Dr Johan Kero, +46-980-790 84, kero@irf.se,

Fackliga representanter:
Uwe Raffalski, SACO-S, +46-980-790 21, uwe.raffalski@irf.se
Stefan Karlsson, ST, +46-980-790 29, stefan.karlsson@irf.se

Sista ansökningsdag är 2022-03-27.  

Ansökan ska innehålla ett CV, ett personligt brev (max en sida) med relevanta erfarenheter, kopior av akademiska meriter och kontaktuppgifter till två professionella referenser.

Välkommen med din ansökan, helst via e-post, till: registrator@irf.se
eller till:
Institutet för rymdfysik,
Registrator,
Box 812,
981 28 Kiruna

Ange ref. dnr 2.2.1-78/22

Om du skickar in din ansökan via e-post och inte får en mottagningsbekräftelse inom tre dagar, vänligen kontakta registrator på tfn 0980-790 00.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är säljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt säljare av ytterligare jobbannonser.


Institutet för rymdfysik, IRF, är en statlig myndighet som bedriver grundforskning och forskarutbildning i rymdfysik, atmosfärfysik och rymdteknik. Många av IRF:s projekt drivs som stora internationella projekt i samarbete med andra forskningsinstitut och rymd­organisationer. IRF har cirka hundra anställda och har verksamhet i Kiruna (huvudkontoret), Umeå, Uppsala och Lund. Mer information om IRF: www.irf.se

Created by Martin Eriksson at

Last modified by Annelie Klint Nilsson at