Ambassadör och Stas Barabash

Indiska ambassadören Tanmaya Lal besökte IRF

Den 14 september besökte den indiska ambassadören Tanmaya Lal Institutet för rymdfysik (IRF). Ambassadören fick information om olika samarbeten mellan IRF och Indien inom rymdforskning (sedan 1999) och atmosfärforskning (sedan 2005). Under besöket fick ambassadören även se IRF: s olika forskningslaboratorium. 

Aktuella och pågående samarbeten mellan IRF och Indien är den flyttbara atmosfärsradarn MARA, gemensam dataanalys från den europeiska rymdorganisationen ESA:s Aeolus-satellit och IRF:s instrumentbidrag till den kommande indiska satelliten ISRO Venus Orbiter.

Det första samarbetsprojektet mellan IRF i Kiruna och den indiska organisationen för rymdforsknings (ISRO) var SARA-experimentet (Sub-keV Atom Reflecting Analyzer) ombord på den indiska satelliten Chandrayaan-1. Satelliten sköts iväg mot månen 2008.
Mer information

IRF i Kiruna arbetar nu med instrumentet Venus Neutrals Analyzer (VNA) till den indiska satelliten ISRO Venus Orbiter som kommer att skickas iväg till Venus. Instrumentet är en del av ett större indiskt instrumentpaket.
Mer information

IRF och Indien samarbetar inom området atmosfärforskning sedan 2005. Den flyttbara atmosfärsradarn för Antarktis (MARA) byggdes av IRF och installerades vid den svenska och antarktiska stationen Wasa under 2007. Mellan 2014-2017 var radarn i drift vid den indiska forskningsstationen Maitri, i Antarktis. IRF överförde sedan ägandet av MARA till indiska National Center for Antarctic and Ocean Research (NCAOR) och Advanced Center for Atmospheric Radar Research vid universitet i Cochin (CUSAT) där den nu underhålls med teknisk råd från IRF.
Mer information

Från vänster: Docent Yoshifumi Futaana (IRF), Mr. Ravit Sachasiri, Business Development Director Market Region APAC (SSC), Mr. Tanmaya Lal, Indiens ambassadör i Sverige och i Lettland, Prof. Stas Barabash (IRF), Dr. Johan Kero (IRF), Mr. Sarbajit Deb, Executive VP, Europe (Larsen & Toubro), Ms. Cecilia Oldne, Senior Vice President, Sweden-India Business Council (SIBC) och Dr. Urban Brändström (IRF).
Prof. Stas Barabash visar Mr. Tanmaya Lal, Indiens ambassadör i Sverige och i Lettland,
Mr. Ravit Sachasiri, Business Development Director Market Region APAC vid SSC och Sarbajit Deb, Executive VP, Europe, vid Larsen & Toubro, instrumentet SARA som studerat månen ombord från den indiska satelliten Chandrayaan-1.

Created by Annelie Klint Nilsson at

Last modified by Annelie Klint Nilsson at