NOR 2020

Nit och redlighet – utmärkelser till IRF-anställda

Utmärkelsen Nit och redlighet, NOR, delades (digitalt) strax före jul ut till de medarbetare som varit anställda hos Institutet för rymdfysik (i rymdforskningens tjänst) i minst 30 år.

Urban Brändström, forskare och observatorieansvarig vid IRF i Kiruna, Vesa Alatalo, tekniker vid IRF i Kiruna och Masatoshi Yamauchi, forskare vid IRF i Kiruna mottar utmärkelsen NOR.

Urban Brändström delar med sig av några minnen och höjdpunkter:

Mycket händer under 30 år. Vetenskapligt sett är nog den största händelsen den 16 februari 1999 då vi för första gången lyckades framställa egna norrskensliknande ljus på himlen med EISCAT:s mycket kraftiga kortvågssändare utanför Tromsö och därefter avbildade dessa mycket ljussvaga fenomen med ett flerstations avancerat kamerasystem (ALIS).  Detta blev startskottet för ett stort antal experiment med “laboratorieexperiment” i jonosfären.

Under ett experiment den 19 oktober 2012 såg vi ljusfenomen som inte borde finnas (för att göra en lång och komplicerad fysikhistoria kort). Något som vi fortfarande är förbryllade över och undersöker än idag.  Utöver det är det ju naturligtvis många fantastiska norrsken som visat sig under de snart tre solfläckscykler jag arbetat vid IRF. Den tekniska utvecklingen under denna tid och även utvecklingen av norrskenstomografi är också minnesvärd.  Sist men inte minst är det alla fantastiska arbetskamrater och kolleger över hela världen som jag minns. Det finns många spännande och dråpliga historier att berätta, men det får bli en annan gång“.

Vesa Alatalo minns tillbaka:

När jag tänker tillbaka på min tid på IRF så kommer personerna som jobbat med upp. Rätt så många har passerat. I början av 90-talet kom jag till IRF direkt från gymnasiet. Blev väl omhändertagen och kände att det här var en bra och intressant arbetsplats, familjärt och intressanta projekt.  Ett arbete som jag kommer ihåg var att löda och silicona solpanelerna till satelliten Munin.  Jag var nog yngst i säkert 15 år… Idag ser det väl lite annorlunda ut. En del av mina medarbetare var inte ens födda när jag började på IRF… Jag har haft alla fyra föreståndare som funnits på IRF som chef. Känner fortfarande att jobbet är intressant och spännande. MEN hade inte arbetskamraterna på IRF varit så fantastiska så hade det inte blivit 30 år…!“.

Masatoshi Yamauchi delar med sig av sina minnen:

1990: Mac world / magnetic tape (Nord computer)
1991: Viking workshop i Riksgränsen (12-16 lunch och skidor)
1994 till 1996: med många stafetter:
Malmruschen: Riksgränsen – Kiruna med många deltagande löpare. Lag från både IRF och Esrange.
Kaitumälvenloppet: Kaitum – Skaulo. IRF blev fyra i den mixade klassen.
Företagsstafetten: skidstafett 5 km x 4. Lag: IRF-A och IRF-B.
1994: Bengt Hultqvists pensionsfest (samtal, samtal, samtal, även efter midnatt)
1996: Alfven-konferens i Kiruna
1998: Nozomi skickas iväg och jag var i Japan tillsammans med Rickard Lundin för att se uppskjutningen. 2001: nybyggnad på IRF / ambassadörsbesök och jag körde ambassadören till ALIS-stationen i Abisko. 2001-2002: full support från IRF vad gäller GBS (Guillain-Barrés syndrome) och från och med 2008 går jag från IRF och hem.    

Utmärkelsen ”För nit och redlighet i rikets tjänst” (NOR) tilldelas den som har varit anställd hos staten under minst 30 år. Den som tilldelas NOR får välja mellan ett armbandsur av guld, ett graverat konstglas, ett slipat konstglas eller en guldmedalj.

Foto: Annelie Klint Nilsson/IRF och EGU/Pfluegl

Created by Annelie Klint Nilsson at

Last modified by Annelie Klint Nilsson at