Munin

20 år sedan IRF:s nanosatellit Munin sköts upp

Nanosatelliten Munin var Institutet för rymdfysiks (IRF:s) första egna satellit, Sveriges första nanosatellit, och så vitt vi vet den minsta forskningssatellit (6 kilo) någonsin när den skickades upp den 21 november 2000.

Dels var Munin en forskningssatellit för studier av norrsken och jordens strålningsbälten, dels ett teknikutvecklingsprojekt för att studera hur man kan minimera storleken på satelliter och instrument.

Munin byggdes som ett samarbete mellan IRF, Umeå universitet (som då fortfarande hade rymdingenjörsutbildningar i Kiruna) och Luleå tekniska universitet (som just hade börjat sina rymdingenjörsutbildningar) huvudsakligen som ett utbildningsprojekt.

Satelliten var en av föregångarna till det som numera kallas CubeSat (kubsatellit).

Ansvariga för Muninprojektet var:
Olle Norberg, projektledare IRF och Walter Puccio, teknisk projektledare, IRF.

Fakta Munin

  • Mått: 21 x 21 x21 cm.
  • Utrustad med instrument för att: studera de partiklar som ger upphov till norrsken, studera de energirika partiklar i jordens strålningsbälten (som kan skada satelliter), och en kamera för studier av norrsken.
  • Sköts upp ombord på en Delta-2 raket från Vandenberg Air Force Base i Kalifornien.
  • NASA sponsrade uppskjutningen.

 

 

Created by Annelie Klint Nilsson at

Last modified by Annelie Klint Nilsson at