Moa Persson spikar doktorsavhandling

Moa Persson spikat doktorsavhandling och vann pris för bästa poster

Under fredagen spikade Moa Persson sin doktorsavhandling “Flykt till rymden eller retur till Venus: jonflöden mätta av Venus Express “. Hon har även fått utmärkelsen för bästa studentposter vid en virtuell tävling under forskningskongressen Europlanet 2020. 

Doktorsavhandlingen är genomförd vid Institutet för rymdfysik och Umeå universitet under handledning av docent Yoshifumi Futaana.

Den 13 november klockan 09.00 försvarar Moa Persson doktorsavhandlingen i aulan på Rymdcampus i Kiruna.

Ta del av avhandlingen

Utmärkelsen för bästa studentposter delades ut under den årliga europeiska forskningskongressen Europlanet Science Congress (EPSC). I tävlingen ingår bachelor, master och doktorander. Konferensen brukar byta plats varje år men pga Covid19 var den i år virtuell och sträckte sig mellan perioden 21 september och 9 oktober.

Postern innehåller forskningsresultat som handlar om att Venus atmosfär tros ha haft en stor mängd vatten på sin yta för längesen, men att atmosfären numera är torr.

“En av de viktigaste processerna som skulle kunnat fått vattnet att försvinna från atmosfären är flykt till rymden, där interaktionen mellan solvinden, en ström av plasma från solen, och atmosfären är viktig. I den här studien har vi visat att en del av solvindens energi överförs till partiklarna i Venus övre atmosfär, men bara ungefär 0.008% av den tillgängliga energin“, säger Moa Persson.

Resultatet som presenteras på postern “Global Venus-solar wind coupling and oxygen ion escape” visar att Venus atmosfär är effektivt skyddad från solvindens inverkan.

Avsikten med forskningskongressen Europlanet Science 2020 är att täcka ett brett område av vetenskapliga ämnen relaterade till planetvetenskap och planetuppdrag.

Moas poster
Mer om konferensen

Moa Persson om utmärkelsen och att efter fyra år nu ha spikat sin avhandling:

För mig som doktorand betyder utmärkelsen att jag blir uppmärksammad för min forskning och att jag har gjort ett bra jobb att visa upp min forskning visuellt och att min forskning ses som viktig, unik och bra. Det känns jätteroligt! Att nu ha spikat avhandlingen känns skönt och det är klart att det är en lättnad. Nu väntar jag på att få försvara den också”, säger hon.

Moa Persson spikar doktorsavhandling
Moa Persson, Institutet för rymdfysik och Umeå universitet, spikar sin doktorsavhandling den 23 oktober 2020.
Foto: Annelie Klint Nilsson
Doktorsavhandling
Moa Perssons doktorsavhandling. Foto: Annelie Klint Nilsson
Moa Persson och Futaana Yoshifumi
Moa Persson och handledare, docent Futaana Yoshifumi. Foto: Annelie Klint Nilsson, IRF

 

 

Created by Annelie Klint Nilsson at

Last modified by Annelie Klint Nilsson at