Namngivning Bengt Hultqvists väg.

Bengt Hultqvist banade ”väg” för rymdverksamheten i Kiruna

Under fredagen namngavs vägen utanför Rymdcampus i Kiruna efter Bengt Hultqvist, Institutet för rymdfysiks grundare. Vägskylten avtäcktes av Kirunas kommunalråd Gunnar Selberg i sällskap av Institutet för rymdfysik, IRF, EISCAT Scientific Association och Luleå tekniska universitet.  

Rymdprofessor Bengt Hultqvist, som gick bort under 2019, banade väg för rymdverksamheten i Kiruna och tog Sverige ut i rymden.

IRF:s föreståndare Stas Barabash:

”Utan Bengt hade inte IRF funnits och det han gjorde för att utveckla rymdverksamheten i Kiruna och för Sverige i rymden är väldigt stort och unikt. Bengt Hultqvists väg symboliserar att han banade vägen framåt”, sa Stas Barabash.

Enligt Kirunas kommunalråd Gunnar Selberg är rymden ett högt prioriterat område för kommunledningen:

Jag har förstått att Bengt Hultqvist betytt mycket för IRF men också för hela rymdverksamheten i Kiruna. Rymden är ett högt prioriterat område för oss. Jag vet att det finns en önskan om en efterlängtad cykelväg och en vinterled till Rymdcampus och vidare till Kauppinen. Vi jobbar stenhårt på att få till det tillsammans med Trafikverket”, sa Gunnar Selberg.

Initiativtagare till att namnge vägen var IRF-forskaren Mats Holmström. Han skrev en motion som antogs av kommunfullmäktige i Kiruna.

Kontakt:

Annelie Klint Nilsson
Informatör, Institutet för rymdfysik, IRF
annelie@irf.se , 0980- 790 76

Namngivning Bengt Hultqvists väg.
Kommunalrådet Gunnar Selberg avtäcker vägskylten för Bengt Hultqvists väg i sällskap av Stas Barabash (IRF), Olle Norberg (LTU) och Craig Heinselman (EISCAT).
På Rymdcampus har IRF och EISCAT sina huvudkontor och LTU sin avdelning för rymdteknik. Foto: Annelie Klint Nilsson, IRF.
Olle Norberg, vicerektor rymd, Luleå tekniska universitet, Stas Barabash, föreståndare, Institutet för rymdfysik, Stefan Sydberg, 2:a vice ordförande i kommunstyrelsen, Gunnar Selberg, kommunalråd i Kiruna, Craig Heinselman, direktör, EISCAT Scientific Association. Foto: Annelie Klint Nilsson, IRF
IRF-forskaren Mats Holmström skrev motionen, som antogs av kommunfullmäktige, om att namnge vägen till Bengt Hultqvists väg. Foto: Annelie Klint Nilsson, IRF
Bengt Hultqvists väg börjar vid avfarten från väg E10 och leder upp till Rymdcampus och slutar där det finns en observatoriebyggnad och en parkeringen inför skogsvägen upp till berget Aptasvaara. Foto: Annelie Klint Nilsson, IRF

 

Created by Annelie Klint Nilsson at

Last modified by Annelie Klint Nilsson at