Bengt Hultqvist

Pressinbjudan: Väg vid Rymdcampus i Kiruna namnges efter Sveriges rymdfader Bengt Hultqvist

Rymdprofessor Bengt Hultqvist var grundare och ledare av Institutet för rymdfysik, IRF, under närmare 40 år. Han tog Sverige ut i rymden och bidrog till att utveckla Kiruna till en rymdstad. I fjol gick Bengt Hultqvist bort och till hans minne döps nu vägen utanför Rymdcampus om efter honom.

Bengt Hultqvist byggde upp i princip all rymdverksamhet i Kiruna. 1957 invigde han Kiruna Geofysiska Observatorium, numera IRF, och hade också stort inflytande i beslutet att låta den europeiska sondraketbasen Esrange placeras utanför Kiruna. Han såg till att rymdinstrument från KGO för första gången lämnade jorden för studier av norrsken ombord från ESRO-1 som skickades upp i bana runt jorden 1968.

Sveriges rymdfader bidrog till etableringen av den vetenskapliga organisationen EISCAT med med huvudkontor och en av dess radaranläggningar i Kiruna. Han var också en viktig initiativtagare till Viking, Sveriges första satellit, som sköts upp 1986 med syftet att låta vetenskapliga instrument från bland annat IRF studera norrsken.

Till minnet av Bengt Hultqvist ville IRF döpa om vägen som leder upp till Rymdcampus från väg E10. Mats Holmström, docent i rymdfysik vid IRF, skrev en motion om detta som antogs av kommunfullmäktige i Kiruna.

IRF:s föreståndare Stas Barabash om Bengt Hultqvists väg:

“Jag är glad att Kiruna kommun hedrar Bengts minne genom detta namnbyte”, säger han.

Bengt Hultqvists karriär innebar stora mängder utmärkelser, priser och vetenskapliga publikationer. I Kiruna finns ett observatorium i hans namn och 2007 utnämndes han till hedersmedborgare efter ett enhälligt beslut i kommunstyrelsen i Kiruna.

Media är välkomna att delta vid invigningen av Bengt Hultqvists väg den 16 oktober!

Tal hålls av: Institutet för rymdfysik, Luleå tekniska universitet, EISCAT och Kiruna kommun.
Anna, Bengts dotter, inviger vägskylten.
Tid: 09.30 – 10.00
Plats: utomhus, vid avfarten från E10, på vägen som leder till Rymdcampus.

Ur trafiksäkerhetssynpunkt: respektera de markeringar som finns i anslutning till skogskanten.

Kontaktperson:
Annelie Klint Nilsson
Informatör, Institutet för rymdfysik, IRF
annelie@irf.se, 0980- 790 76

Mer information:
Pressmeddelande: https://www.irf.se/sv/news/2019/02/27/rymdpionjaren-professor-emeritus-bengt-hultqvist-har-avlidit/

IRF om Viking: https://www.irf.se/sv/irf-i-rymden/viking/

IRF om ESRO-1: https://www.irf.se/sv/news/2018/10/03/sveriges-forsta-satellitinstrument-jubilerar-utvecklades-i-kiruna/

Created by Annelie Klint Nilsson at

Last modified by Annelie Klint Nilsson at