Test

Dags för mekaniska tester

Idag har en enklare version av Jupiter-sensorn Jovian plasma Dynamics and Composition Analyzer (JDC) lämnat IRF i Kiruna för mekaniska tester i Stockholm.

Den enklare modellen kallas för Structural and Thermal Model (STM) och är både mekaniskt och termiskt representativ för att platsa som flygmodell ombord på JUICE (Jupiter ICy moons Explorer). Dess effektförbrukning och värmeutveckling är detsamma som hos flygmodellen.

Den enklare modellen byggs för att kunna ersätta flygmodellen på rymdfarkosten om det behövs. Det är viktigt för att säkerhetsställa att testerna på hela rymdfarkosten kan fortsätta. Mer ingående innebär det att om något skulle behöva korrigeras på flygmodellen, eller om den behöver avlägsnas från rymdfarkosten, så ersätts den med STM.

Flertalet av de tester som genomförs på rymdfarkosten berör inte enskilda sensorer eller instrument, men det krävs att de är monterade för att kunna säkerhetsställa att allt kan testas som om det vore i rymden. En Structural and Thermal Model (STM) kan exempelvis ersätta flygmodellen under termiska tester i vakuum.

På bilden ovan syns Rikard Ottemark och Joakim Peterson, båda forskningsingenjörer vid IRF, med JDC i mitten.
Foto ovan samt bildgalleri: Philipp Wittmann, IRF

Created by Annelie Klint Nilsson at

Last modified by Annelie Klint Nilsson at