Nit och redlighet – utmärkelser till tre IRF-anställda

Utmärkelsen Nit och redlighet, NOR, delades ut till tre anställda vid Institutet för rymdfysik, IRF, strax före jul. 

Jan-Erik Wahlund, forskare vid IRF i Uppsala, Peje Nilsson, programmerare, vid IRF i Umeå och Jonas Olsen, forskningsingenjör vid IRF i Kiruna har alla varit anställda hos IRF (i rymdforskningens tjänst) i minst 30 år.

Här nedan delar de med sig av några personliga höjdpunkter och minnen från tidigare år.

“En höjdpunkt är nog när vi lyckades komma ombord Cassini med instrumentering.
En rolig anekdot är när jag, Stas Barabash med flera åkte till Peking för att försöka komma ombord en kinesisk Mars-sond. Det var först mycket ståhej med möte av högt uppsatta kinesiska representanter med middag i OS arenan. Dagen efter skulle vi möta de kinesiska ingenjörerna, där jag förberett ett förslag om en Langmuirsond på en 1m lång bom. De kinesiska ingenjörerna satt på ena sidan bordet när vi kom in och bara en kunde någorlunda engelska. Jag skulle just gå upp till podiet och presentera mitt instrumentförslag då denna ingenjör reste sig och sa klart “We don’t like booms!” …jag presenterade mitt förslag. Denna kinesiska Marsfärd blev sedan inte av”, säger Jan-Erik Wahlund.

 

Vid IRF-kontoret i Umeå finns Peje Nilsson som blickar tillbaka på sina arbetsår.

“Jag har svårt att plocka ut någon speciell händelse men den totala upplevelsen hittills har varit fantastisk med roliga och spännande arbetsuppgifter och trevliga arbetskamrater. Ett minne är när vi i början på 90-talet, inom infraljudsregistreringar, hade ett projekt för att mäta vibrationer på RM8 jetmotor från J37 Viggen och besökte FFV i Arboga och upplevde en jetmotor på nära håll”, säger Peje Nilsson.

Utmärkelsen ”För nit och redlighet i rikets tjänst” (NOR) tilldelas den som har varit anställd hos staten under minst 30 år. Den som tilldelas NOR får välja mellan ett armbandsur av guld, ett graverat konstglas, ett slipat konstglas eller en guldmedalj.

Foto: Privat och IRF

Created by Annelie Klint Nilsson at

Last modified by Annelie Klint Nilsson at