Lyckad kampanj för observationer av nattlysande moln i stratosfären

I augusti genomfördes den experimentella kampanjen SONC (stratosfäriska observationer av nattlysande moln) med hjälp av en ballong som flög på mellan 15 till 35 kilometers höjd i stratosfären. Tre olika kameror användes för att fotografera nattlysande moln.

Stratosfärballongen, som skickades upp från Esrange Space center den 16 augusti, möjliggjorde molnobservationer i skalor från 10 meter till 1500 kilometer. Nattlysande moln är de högsta molnen i jordens atmosfär och bildas sommartid i mesosfären på 80-85 kilometers höjd.

Många vågor i olika skalor breder ut sig genom mesosfären och påverkar området med nattlysande moln. Observationerna av molnen blir därför ett sätt att studera dynamiken i vågorna både i stor och liten skala.

Atmosfärforskare vid Institutet för rymdfysik, IRF, studerar dessa vågor och hur dessa moln bildas.

Ballongen nådde 30,2 kilometers höjd med den vetenskapliga nyttolasten inklusive tre kameror för att fotografera nattlysande moln: två av dem utrustade med vidvinkelobjektiv för att kunna observera nattlysande moln i stora skalor (100-1500 km) och den tredje kameran utrustad för att i skalor från 10 meter till 100 km observera småskaliga strukturer och turbulensen i de nattlysande molnen.

Experimentet blev lyckat och kamerorna lyckades ta fler än tusen bilder. Bilderna som togs på 23 km höjd visar svaga vågiga partier som liknar vågorna i nattlysande moln. Bildanalysen pågår just nu av forskare Peter Dalin vid IRF i Kiruna.

“Genom att använda oss av bilder som är tagna från ballongburna kameror hoppas vi bättre kunna förstå de små- och storskaliga vågprocesser som finns i nattlysande moln som uppstår vid sommarmesopausen. Det handlar om turbulens, gravitationsvågor och tidsvatten, orsakade av solen”, säger Peter Dalin.

IRF genomförde experimentet i samarbete med Kempestiftelserna, Luleå tekniska universitet och Esrange Space Center.

Bild: Nyligen skickades en vetenskaplig stratosfärballong upp från Esrange i Kiruna innehållandes tre kameror för att fotografera nattlysande moln under tre timmar. Nu pågår bildanalysen av IRF:s forskare Peter Dalin vid IRF i Kiruna. Foto: Peter Dalin, IRF.

Created by Annelie Klint Nilsson at

Last modified by Annelie Klint Nilsson at