Unikt svenskt måninstrument ställs ut på Tekniska museet

I veckan överlämnade Institutet för rymdfysik, IRF, en modell av det unika måninstrument Advanced Small Analyzer for Neutrals, ASAN, till Tekniska museet i Stockholm. Instrumentet befinner sig på ytan av månens baksida och är det första svenska vetenskapliga instrumentet någonsin på månen. Modellen ställs ut på museet med start den 7 juli.

På plats på Tekniska museet för att överlämna ASAN fanns Stas Barabash, föreståndare för IRF.

”Det gläder mig att IRF:s vetenskapliga instrument ställs ut bredvid den svenska Hasselbladskameran som fanns på månen för 50 år sedan. Jag hoppas att de tillsammans väcker inspiration om rymden hos unga besökare”, säger Stas Barabash.

IRF är ett världsledande forskningsinstitut som har byggt rymdinstrument sedan början av rymderan 1957 och institutet har studerat månen i mer än 15 år. IRF blev tillfrågad av Kina att bidra till det kinesiska programmet för att studera månens yta.

Den kinesiska rymdfarkosten Chang´e4 bar med sig instrumentet när den landade på baksidan av månen den 3 januari. Nu är ASAN monterad på en rover som kör omkring på månens baksida och instrumentet mäter hur strömmen av laddade partiklar från solen växelverkar med månytan.

”Med ASAN på månytan fortsätter IRF sin framgångsrika månforskning för att förbättra vår förståelse för vår närmaste kosmiska granne”, säger Martin Wieser, forskare och huvudansvarig för ASAN på IRF.

Instrumentet har utvecklats och byggts vid IRF:s huvudkontor i Kiruna i samarbete med det kinesiska nationella rymdforskningscentret NSSC.

Kontakt:
Martin Wieser
Forskare och huvudansvarig för ASAN, Institutet för rymdfysik
martin.wieser@irf.se
070-277 12 87 

Stas Barabash
Föreståndare, Institutet för rymdfysik
stas.barabash@irf.se
0980-791 22

Presskontakt:
Annelie Klint Nilsson
Informatör, Institutet för rymdfysik
annelie.klint-nilsson@irf.se
072-581 33 27

Fakta ASAN och Chang’e 4:
https://www.irf.se/sv/om-irf/kunskapsbank/change-4/

Created by Annelie Klint Nilsson at

Last modified by Annelie Klint Nilsson at