Nyhetsinslag i SVT:s Rapport där Urban Brändström berättar om solstormar

I ett inslag som sändes den 20 februari i SVT, Rapport berättar IRF:s Urban Brändström om solstormar och hur de tidigare har påverkat samhället. Solstormar resulterar inte alltid bara i vackra norrsken utan kan i värsta fall slå ut exempelvis elnätet och kommunikationer.

Urban Brändström är norrskensforskare vid IRF och är en av de första i Sverige som märker om en större solstorm är på väg mot jorden. Solstormar av det slaget är ovanliga men har genom historien orsakat stora skador på både elnät och kommunikationer. Exempelvis inträffade en stark geomagnetisk storm, även kallad Carringtonhändelsen 1859 och 2003 blev Malmö strömlöst på grund av en solstorm.

Inslaget från Rapport den 20 februari

Created by Annelie Klint Nilsson at

Last modified by Annelie Klint Nilsson at