Möt doktoranden Sofia Bergman

27-åriga Sofia Bergman från Borlänge blev intresserad av rymden när hon som barn fick en stjärnkikare och några böcker om rymden i födelsedagspresent. Med en civilingenjörsexamen i rymdteknik i bagaget påbörjade hon sin doktorandresa vid IRF under hösten 2017. Nu kretsar det mesta i hennes vardag kring rymdfarkosten Rosetta. 

Vad gör en doktorand vid Institutet för rymdfysik, IRF?

Som doktorand på IRF kan man studera många saker som på olika sätt är kopplade till solsystemet. Man kan t.ex. hjälpa till att utveckla instrument som ska skickas iväg ut i rymden, studera atmosfärerna hos olika planeter och himlakroppar, studera fenomen i jordens atmosfär, studera meteorer…

IRF har eller har haft instrument på farkoster som besökt många av planeterna i solsystemet, så det finns mycket att kika på. Själv så jobbar jag med Rosetta, en farkost som skickades till komet 67P/Churyumov-Gerasimenko.

Vårt instrument ICA (Ion Composition Analyzer) ombord på Rosetta studerar laddade partiklar, så kallade joner, som kommer från kometen. Dessa partiklar växelverkar med andra laddade partiklar, solvinden, som kommer från solen.

Syftet med ICA är att studera denna växelverkan. Mitt projekt går ut på att undersöka hur mätningarna gjorda av ICA har påverkats av själva farkosten. När man har en farkost i rymden, så påverkar den omgivningen runt sig på olika sätt. Detta kan vara problematiskt, eftersom det ofta är just omgivningen runt farkosten som vi vill studera. Partiklarnas egenskaper har alltså förändrats innan de detekterats av ICA, och jag undersöker på vilket sätt.

Varför och hur blev du doktorand vid IRF i Kiruna?

När jag började närma mig slutet på min civilingenjörsutbildning vid Luleå tekniska universitet var jag ganska säker på att jag ville fortsätta med en forskarutbildning, och började därför titta runt efter olika doktorandtjänster. Ungefär samtidigt lades den här tjänsten ut och jag bestämde mig för att söka. Forskningsprojektet kändes väldigt spännande och jag hade också hört mycket gott om IRF innan, så när jag blev erbjuden tjänsten kändes det självklart att tacka ja.

Hur ser din arbetsdag ut?

I mitt arbete gör jag simuleringar av hur farkosten interagerat med omgivningen under sin färd genom rymden. Under en vanlig arbetsdag sitter jag därför mycket framför datorn och jobbar med de här simuleringarna. Det är mycket att tänka på och ta hänsyn till för att få simuleringarna att bli så lika verkligheten som möjligt. Sen blir det också en hel del annat arbete framför datorn.

För att visualisera resultaten från simuleringarna så att det blir tydligt vad de faktiskt visar, och för att kunna visa upp vad jag kommit fram till för andra, så blir det också en hel del programmerande för att få fram kod som gör detta på ett bra sätt. Sen måste man såklart dokumentera sina resultat och presentera för omvärlden, t.ex. genom att skriva och publicera vetenskapliga artiklar.

Som doktorand läser man också en hel del kurser. Detta kan vara allmänna kurser i forskningsmetodik, och andra kurser som är mer specifika för sitt eget forskningsområde. I perioder läggs därför ganska mycket tid på kursarbete.

Förutom detta blir det också en del möten och diskussioner med andra forskare och kollegor. Ibland får man åka iväg på större konferenser och möten, där man får träffa forskare från andra delar av världen. Livet som doktorand är ofta väldigt spännande.     

Vad har du för tankar om framtiden efter dessa fyra år?

Mitt mål är att fortsätta med forskning efter doktorandtiden. Ju längre jag kommer i forskarutbildningen, desto mer inser jag hur mycket okänt och outforskat det fortfarande finns där ute, vilket såklart väcker ens nyfikenhet mer och mer. Jag vill fortsätta hjälpa till med detta utforskande, och jag tror att min tid på IRF kommer ge mig väldigt bra förutsättningar för att göra det.

 

Created by Annelie Klint Nilsson at

Last modified by Annelie Klint Nilsson at