Radiointervju med IRF:s Urban Brändström om norrsken

Trots att chansen att se norrsken är lägre än för några år sedan på grund av det solminimum som närmar sig har flera färggranna norrsken synts på himlen under denna höst. Urban Brändström , vid IRF i Kiruna är expert på norrsken och i en intervju med Sveriges Radio P4 Norrbotten berättade han nyligen om hur sannolikheten för norrsken varierar i 11-årscykler. 

Norrskensturismens ökning är också något som IRF har märkt av och i den mån det är möjligt utbildas turistguider vid olika anläggningar i Kiruna. Förhoppningen är att de lär sig mer om fysiken kopplat till norrsken och kan sprida informationen till turister.

Lyssna på inslagen:
Kortare inslag som sändes den 22 oktober 2018 – Norrskensforskare: Lägre sannolikhet för norrsken
Hela inslaget (börjar cirka 19.58 minuter in SR:s program Eftermiddag i P4 Norrbotten)

Bilden visar Urban Brändström, IRF, vid en av ALIS-stationerna. (The Auroral Large Imaging System, ALIS)
Foto: Annelie Klint Nilsson, IRF

Created by Annelie Klint Nilsson at 2018-10-24
Last modified by Annelie Klint Nilsson at 2018-10-24