Terminalchocken vid Rymdcampus i Kiruna

Under veckan har vi haft besök av Aldona och Adam från Polen som producerar en dokumentärfilm om Sweden Solar System. De besökte IRF och Terminalchocken vid Rymdcampus. Sweden Solar System är världens största modell av vårt solsystem där Globen i Stockholm representerar solen. 

Planeter, asteorider och kometer skalas i storlek och avstånd i förhållande till Globen. Skalan är 1:20 miljoner. Modellen sträcker sig från Malmö till Kiruna. Från solen strömmar varm gas genom hela planetsystemet – solvinden. Långt ut träffar den omgivande tunn materia. En så kallad chockfront där gas stoppas och värms upp bildas, den så kallade terminalchocken.

IRF i Kiruna har manifesterat att fronten i denna skala ligger på ungefär detta avstånd från Globen. Planer på en framtida konstnärlig gestaltning finns.

Läs mer om Sweden Solar System:
http://www.swedensolarsystem.se/

Läs mer om deras projekt:
www.pofikasz.pl
www.facebook.com/pofikasz/

Bild: Dokumentärfilmarna Aldona och Adam från Polen tillsammans med IRF:s informationsansvarige Rick Mc Gregor.

 

Created by Annelie Klint Nilsson at

Last modified by Annelie Klint Nilsson at