Observationer av nattlysande moln från en stratosfärballong

Den experimentella kampanjen Stratosfäriska observationer av nattlysande moln som genomfördes under en natt i juli blev framgångsrik eftersom nattlysande moln på långt håll kunde fotograferas för första gången från en ballong i stratosfären.

Nattlysande moln (NLC) formas som ispartiklar under somrarna i mesosfären på 80-85 kilometers höjd och manifesterar sig stora vågstrukturer. Atmosfärforskare vid Institutet för rymdfysik, IRF, i Kiruna studerar dess vågor och bildningsprocesserna i molnen.

Sommarens kampanj genomfördes med en automatiserad högupplöst kamera (utrustad med ett vidvinkelobjektiv) ombord på en sondballong som färdades upp till 21 kilometers höjd över Moskva-regionen i Ryssland. Kameran tog flera hundra bilder på nattlysande moln.

“Genom att använda bilder från en ballongburen kamera hoppas vi bättre förstå de storskaliga vågprocesser som sker vid mesopausen under somrarna, sådana processer som atmosfäriska gravitationsvågor, planetära vågor och solens tidvatten”, säger Peter Dalin, forskare vid IRF i Kiruna.

NLC-kameran stabiliserades med hjälp av en tre-axlig motoriserad plattform konstruerad och byggd av Moskva Aerospace Laboratory (nearspace.ru). Kampanjen möjliggjorde observationer av de nattlysande molnen på långt håll och nu ska forskarna analysera observationerna och publicera resultaten.

Bild: Nattlysande moln fotograferade från en ballong ovanför Moskva-regionen den 6 juli 2018.
Foto: Moscow Aerospace Laboratory

Created by Annelie Klint Nilsson at

Last modified by Annelie Klint Nilsson at