Nya rön om plasma och stoft vid månen Enceladus och kometen 67P

På måndagen den 11 juni disputerar Ilka Engelhardt, Institutet för rymdfysik (IRF) och Uppsala universitet, på en avhandling om plasma och stoft vid månen Enceladus och kometen 67P, ”Plasma and Dust around Icy Moon Enceladus and Comet 67P/Churyumov-Gerasimenko”.

Saturnusmånen Enceladus och kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko är två exempel på isiga objekt i solsystemet från vilka det strömmar ut gas och stoft i rymden. Vid båda himlakropparna blir gasen delvis joniserad och stoftkornen blir elektriskt laddade. Båda kropparna har besökts av rymdfarkoster försedda med likadana instrument från IRF i Uppsala för observationer av plasmat och det laddade stoftet.

”Det visar sig att förhållandena vid Enceladus och kometen skiljer sig åt mer än vi hade tänkt oss”, säger Ilka Engelhardt, ”så jag uppmärksammar i denna avhandling olika aspekter av deras plasmaomgivningar. Vid Enceladus har jag bland annat upptäckt att plasmat och stoftet fördelar sig i ganska tydliga områden i rymden. Vid kometen undersöker jag plasmat, framför allt plasmavariationer och förekomsten av kall elektrongas. Det visar sig finnas sådan kall elektrongas även när kometen är långt borta från solen, vilket vi inte hade trott.”

Resultaten baserar sig på mätningar med IRF:s instrument ombord på rymdfarkosterna Cassini (till Saturnus) och Rosetta (till kometen 67P).

Disputation

Måndagen den 11 juni 2018, kl. 13:00, sal 2001, Ångströmlaboratoriet, Uppsala (på engelska).

Opponenten är prof. Ingrid Mann, Norges arktiske universitet, Tromsö.

Mer information om disputationen och en länk till avhandlingen:

http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:uu:diva-348856

Kontaktuppgifter

  • Ilka Engelhardt, doktorand, Institutet för rymdfysik, tel. 018-471 5944, ilka.engelhardt@irfu.se
  • Rick McGregor, informationsansvarig, Institutet för rymdfysik, tel. 0980-79178, rick@irf.se

Webbsidor

Institutet för rymdfysik: http://www.irf.se

Forskningsprogrammet Rymdplasmafysik vid IRF i Uppsala:

https://www.irf.se/sv/forskning/rymdplasmafysikprogrammet/

https://www.space.irfu.se/index_sv.html

Ilka Engelhardt, IRF (Foto: Rick McGregor, IRF)
Ilka Engelhardt, IRF. Foto: Rick McGregor, IRF

Huvudbilder: NASA och ESA

Created by Rick McGregor at

Last modified by Rick McGregor at