IRF-forskare mäter turbulens i den magnetiska miljön runt jorden

Lina Zafer Hadid, en forskare vid IRF i Uppsala, har publicerat en artikel i Physical Review Letters som uppskattar hur mycket energi som överförs från stora till små skalor i gränsskiktet mellan den magnetiska bubblan som skyddar jorden och de laddade partiklarna som kommer från solen.

Studien, baserad på forskningen i Linas doktorsavhandling, använder mätningar från rymdfarkosterna i de europeiska Cluster- och amerikanska Themis-projekten. Rymdfarkosterna gör mätningar i omloppsbana runt jorden.

Lina är huvudförfattare av artikeln som för första gången kan kvantifiera den roll som turbulensen spelar i denna energiöverföring.

Foto: Erik Nordblad

 

Created by Annelie Klint Nilsson at

Last modified by Annelie Klint Nilsson at