Atmosfärsradarn MARA överlämnad till Indien

Institutet för rymdfysik, IRF, överlämnade nyligen sin flyttbara atmosfärsradar i Antarktis, MARA, till två forskningscenter i Indien för fortsatt drift och forskning.

Överlämnandet ägde rum när ett vetenskapligt samarbete undertecknades mellan IRF och forskningscentren National Center for Antarctic and Ocean Research (Goa) och Advanced Center for Atmospheric Radar Research vid Cochin University for Science and Technology (CUSAT).
IRF:s atmosfärradar MARA har varit i drift på den indiska forskningsstationen Maitri, i Antarktis, sedan sommaren 2013/2014 och gör kontinuerliga mätningar för höjdsprofiler av vindar, turbulens, vågor och olika atmosfäriska egenskaper från troposfären till mesosfären.
Efter överlämnandet sker driften av MARA från Indien medan forskning utförs i samarbete mellan IRF och forskningscentren i Goa och Cochin.

Samtida mätningar
Överlämnandet av atmosfärradarn förväntas nu kunna hjälpa forskningscentret vid CUSAT att göra mer exakta väderprognoser tack vare det vetenskapliga samarbetet mellan de tre parterna. Därmed möjliggörs samtida vindprofiler från tre olika radaranläggningar: för IRF:s del genom atmosfärsradarn ESRAD, belägen vid Esrange i Kiruna, med MARA på Antarktis samt i Indien genom en radar i Cochin.

Professor Sheila Kirkwood och docent Evgenia Belova från IRF fanns på plats vid CUSAT för överlämnandet av MARA.
På bilden syns: Professor Sheila Kirkwood, IRF, K, Dr. J. Letha, vice chancellor CUSAT, Dr. Thamban Meloth, NCAOR Goa.

Created by Annelie Klint Nilsson at

Last modified by Annelie Klint Nilsson at