Evig sömn för ASPERA-4 men mycket kvar att lära

(Visualisering av Venus Express under inbromsnings manöver. Bild: ESA–C. Carreau)

Venus Express, den europeiska rymdorganisationens (ESA) första expedition till planeten Venus, har avslutats. Rymdfarkosten, som sköts upp i november 2005 och kom fram till Venus den 11 april 2006, har gjort slut på sitt bränsle och kan inte längre fortsätta sin utforskning av vår grannplanet.

Den 28 november förlorade ESA kontakten med Venus Express och den 16 december kom beskedet att expeditionen avslutats. Institutet för rymdfysiks (IRF) instrument ombord, ASPERA-4 (Analyser of Space Plasma and EneRgetic Atoms) har då också tvingats avsluta sina vetenskapliga mätningar.

“Det känns lite sorgligt”, medger Dr. Yoshifumi Futaana, som är huvudansvarig för ASPERA-4. “Vårt instrument har levererat vetenskapliga data så länge nu.”

Expeditionen var från början tänkt att sträcka sig över bara 500 dagar men har förlängts flera gånger. Venus Express har därför gjort många flera observationer och samlat in mer data än vad som var beräknat. IRFs instrument har fungerat alldeles utmärkt under den långa vistelsen vid Venus.

“ASPERA-4 slogs på för första gången den 9 december 2005”, minns professor Stas Barabash, som på den tiden hade ansvaret för instrumentet. “Vi kan vara stolta över att inga allvarliga fel inträffat under de nästan nio år som gick fram tills vi gjorde de sista mätningarna”, menar han.

Utforskningen av Venus tar inte slut bara för att Venus Express inte kommer att leverera mer data. “Det finns mycket kvar att lära om planeten som brukar kallas jordens tvilling”, berättar Yoshifumi Futaana. “Vi får vara glada för alla mätningar vi har gjort och vi kommer att fortsätta att analysera data från ASPERA-4 ännu under många år.”

En svag signal från Venus Express når fortfarande markstationerna på jorden, men ingenting kan göras för att förbättra situationen. Rymdfarkosten sjunker nu allt djupare ner i Venus atmosfär och kommer till sist att bli en del av planeten den studerat så länge.

Mer information

  • Dr. Yoshifumi Futaana, forskare, huvudansvarig (Principal Investigator) för ASPERA-4, IRF. Tel: 0980-79025
  • Prof Stas Barabash, forskare, tidigare huvudansvarig för ASPERA-4, IRF. Tel: 0980-79122

Webbsidor

Created by Annelie Klint Nilsson at

Last modified by Annelie Klint Nilsson at