ESA väljer två svenska instrument för sin kommande rymdmission till Jupiter

Forskare vid Institutet för rymdfysik, IRF, jublade idag (21 februari) när beskedet kom – två svenska instrument får följa med på den europeiska rymdorganisationen ESA:s kommande mission till jätteplaneten Jupiter och dess isiga månar. De två svenskledda instrumenten är Particle Enviroment Package, PEP, där utvecklingen leds av professor Stas Barabash vid IRF i Kiruna, och Radio Plasma Wave Investigations, RPWI, där utvecklingen leds av docent Jan-Erik Wahlund vid IRF i Uppsala.

I fjol tog ESA beslutet att satsa på ett av de största projekten för planetutforskning, JUpiter ICy moons Explorer, JUICE, ett beslut som baserades på fyra års beredande studier. Nu har ESA alltså valt ut elva instrumentpaket som får vara med på rymdsonden, en forskningssond som kommer att kosta ca 830 miljoner euro att bygga och sända iväg till Jupiter. Till detta kommer kostnaden för instrumenten, som de deltagande länderna står för själva. I Sveriges fall har IRF fått finansiering från Rymdstyrelsen för att utveckla sina instrument.

JUICE som helhet kommer att utföra en uttömmande undersökning av det komplicerade jupitersystemet, med tyngdpunkten på de tre galileiska månar (Ganymedes, Europa och Callisto) som antas ha oceaner under sina istäcken. Man vill undersöka möjligheten att liv kan existera i dessa oceaner.

Instrumentpaketet PEP från Kiruna ska mäta vilka typer av partiklar som finns kring Jupiter och dess månar för att ta reda på hur rymdmiljön fungerar i Jupiters väldiga magnetosfär. RPWI mäter elektriska och magnetiska fält i magnetosfären för att kartlägga vågor i plasmat och därigenom kunna dra slutsatser om bl a jupitermånarnas jonosfärer och extremt uttunnade atmosfärer (så kallade exosfärer) och norrkenskällor. Genom att kartlägga strömmar som eventuellt kopplar induktivt till haven under isen bidrar RPWI till JUICE mål att kunna upptäcka liv på de isiga månarna.

“IRF har nu fått två OS-guld i rymdforskning på Europas största flaggskepp till det yttre planetsystemet!” säger Jan-Erik Wahlund. “Det är som att leda Columbus första resa, fast den går till Jupiters stora månar med hav under isen. Vi skriver historia.”

“Det här är IRFs största projekt någonsin,” säger Stas Barabash. “Att ESA väljer två svenskledda instrumentpaket till en mission med en så stor vetenskaplig betydelse visar vilken konkurrenskraft Sverige har inom det här området. PEP lyckades konkurrera ut förslag från Storbritannien, USA, Italien och Frankrike.”

IRF:s föreståndare, Lars Eliasson, blev också glad när han fick reda på att IRF:s två instrument hade blivit utvalda, och berättade att det var vid ett möte med ESA 2005 som han blev övertygad att det var viktigt att satsa på en jupitermission. Han säger, “Det är som synes några år sedan men det var rätt gissat att det skulle bli en ESA-mission till Jupiter, att det var rätt projekt för IRF och att vi är tillräckligt bra för att kunna komma med ombord.”

Presskonferens

Torsdagen den 28 februari, 9:30-12:00, bjuder IRF i Kiruna press och intresserad allmänhet till en förmiddag med temat “IRF flyger till Jupiter”. Program och mer information finns på http://www.irf.se/link/juice_feb2013

Program:
9:30-10:00: Inledning med förfriskningar och något att tugga på
10:00-11:00: IRF goes to Jupiter, en presentation av professor Stas Barabash.
11:00-12:00: Pressträff med möjlighet att ställa frågor och göra intervjuer

Plats: IRF, Rymdcampus, Kiruna

Mer information:

  • Stas Barabash, Institutet för rymdfysik, Kiruna, tel. 0980-79122, stas@irf.se
  • Jan-Erik Wahlund, Institutet för rymdfysik, Uppsala, tel. 018-471 5946, jwe@irfu.se
  • Johan Köhler, Rymdstyrelsen, tel. 08-627 6493, johan.kohler@snsb.se

Webbsidor:

Bild: ESA


The Swedish Institute of Space Physics (IRF) is a governmental research institute which conducts research and postgraduate education in atmospheric physics, space physics and space technology. Measurements are made in the atmosphere, ionosphere, magnetosphere and around other planets with the help of ground-based equipment (including radar), stratospheric balloons and satellites. IRF was established (as Kiruna Geophysical Observatory) in 1957 and its first satellite instrument was launched in 1968. The head office is in Kiruna (geographic coordinates 67.84° N, 20.41° E) and IRF also has offices in Umeå, Uppsala and Lund.

Created by Annelie Klint Nilsson at

Last modified by Annelie Klint Nilsson at