JUICE, Jupiter och månarna

Sverige – på väg till Jupiter och dess isiga månar

Visste du att Sverige, genom svenska rymdforskare, medverkar i det största vetenskapliga rymdprojektet i europeisk historia? Under våren 2023 har du möjlighet att träffa personerna som står bakom den svenska medverkan och ta del av en utställning med fokus på hårdvara och vetenskap. Institutet för rymdfysik (IRF) ser fram emot att träffa just dig i Luleå, Umeå, Stockholm och Norrköping!

Den 13 april är det dags för uppskjutning av den europeiska rymdsonden JUpiter ICY moons Explorer (JUICE) med destination Jupiter och tre av dess isiga månar. Sverige, genom svenska rymdforskare på Institutet på rymdfysik (IRF), ansvarar för två av instrumenten ombord.


En utställning för dig som är nyfiken!

Under en utställningsturné besöker vi Teknikens hus i Luleå , Curiosum science center i Umeå, Tekniska museet i Stockholm och Visualiseringscenter C i Norrköping. Turnén genomförs i samarbete med svenska Rymdstyrelsen.

Klicka här för att läsa mer om turnéstoppet i Stockholm den 25-26 mars

PS. Visste du att de tre månarna Europa, Ganymedes och Callisto förmodligen gömmer oceaner under den tjocka is som täcker dem? Observationer har visat att stora plymer av vattenånga, gejsrar, verkar spruta ut från Europas yta. Frågan är om det finns förutsättningar till liv under dessa oceaner? DS.

Luleå – Teknikens hus

Umeå – Curiosum science center

Stockholm – Tekniska museet

Några av deltagarna – JUICE tour

IRF-forskaren Stas Barabash deltar i JUICE tour. Stas ansvarar för och leder instrumentpaketet Particle Environment Package (PEP). Foto: Martin Eriksson/IRF
« av 9 »

Postern som pdf?
Klicka här för nedladdning av poster

 


Huvudbild – cred:
JUICE: ESA/ATG medialab; Jupiter: NASA/ESA/J. Nichols (University of Leicester); Ganymede: NASA/JPL; Io: NASA/JPL/University of Arizona; Callisto och Europa: NASA/JPL/DLR

 

Created by Annelie Klint Nilsson at

Last modified by Annelie Klint Nilsson at